top of page

С грижа към домашните любимци и начина, по който те възпитават нас!

Домашните любимци - прекрасни, пухкави, малки създания, изпълващи нашето ежедневие с топлота, очакване, милувка, грижа и радост. Те са нашите спътници в живота, чийто път, живот и ежедневие пряко зависи от нас - хората.


Проучвания сочат, че домашните любимци подобряват психичното здраве на човека, на семейството и децата. Със сигурност да имаш животинче вкъщи може да ни накара да се чувстваме по-щастливи, обичани, по-приятелски настроени, но решението да имаме нов член на семейството изисква голяма и обмислена отговорност от наша страна. Не случайно е и твърдението, че, едно куче, например, изисква точно толкова грижа и внимание, колкото едно дете - разходки, хранене, игра, грижа за козината, прегледи и много други въпросителни, които хората си задават.


Някой семейства избират първо да имат домашен любимец, а след това дете. Други, например, правят точно обратното - отглеждат децата си заедно и на едно място с домашния любимец. В нашия живот, като родители и на две породени деца, сме срещали дори семейства с повече от един домашен любимец, често кучета, които разхождат заедно с бебешката количка. Винаги се спираме, когато видим животинче на улицата, питаме стопаните дали се разбира добре с деца и дали можем да го погалим. Усмивката, която се появява точно в този момент на детското личице, вълнението, грижата и вниманието, с които подхождат към животинчето не може да бъде описана с думи. Питаме семействата как се справят с домашен любимец вкъщи, а те отговарят, че това е най-доброто решение, което могат да направят - да отглеждат децата си заедно с него. Споделят ни, че домашния любимец и детето са неразделни, че грижата е взаимна, ако кучето, например се грижи за детето, спи до него и го пази, у детето се поражда чувство за отговорност и то да се държи по същия адекватен начин, грижейки се за четириногото.


Историята, която ще ви разкажем днес е за едно място, което ние смело можем да определим като “Царството на животните и грижата за тях”, един зоомагазин, с история, селекция от брандове, разнообразие и невероятно много преференции и персонално внимание за нашите любимци”. Ще ви разкажем за Zoomall.bg и ще ви срещнем с Александър, собственик и създател на Zoomall.


Какво е Zoomall отвъд обикновен зоомагазин, в който всеки човек или семейство, може да открие всичко необходимо за своя домашен любимец?


Връзката между стопанини и домашен любимец е необикновена и специална. Zoomall има за цел да създаде място, където тази връзка да се укрепи; място, посветено само на човека и неговия любимец, където и двамата могат да се чувстват не просто спокойни, но и щастливи. Zoomall участва активно в правилната грижа на домашните любимци.


Как се роди идеята за създаването на зоомагазин? Свързана ли е под някаква форма с ваши лични интереси, семейно преживяване или история, която ви е накарала да създадете бранда?


Всичко се случи много спонтанно и изведнъж. Решихме да инвестираме първо в онлайн магазин, a след това и във физическа локация. Това, което ни побутна в тази посока, беше стремеж към по-добрата грижа за животните и желание за предоставянето на качествена услуга в тази област. Когато се оставиш на любопитството да те води, накрая частите от пъзела сами се нареждат.


Зоомагазинът Zoomall има успешно онлайн магазин, както и физическа локация, в която хората могат да се възползват не само от достъпни храна, акесоари и потребности за своите животинки, но и да използват някои от услугите ви като grooming, ветеринарен лекар? Това е изключително иновативно и различно от стандартите, на които сме свикнали особено в България? Можете ли да ни разкажете повече.


Точно така, ние предлагаме онлайн и физически магазин, но и груминг и ветеринарен лекар. За нас е важно хората да имат достъп до място и услуга, уникални сами по себе си. Затова в Zoomall те могат да открият всичко, от косето се нуждаят, за да са спокойни за своя домашен любимец.


Всяко едно животно се нуждае не само от хубава храна и аксесоари, но и от отлична грижа от ветеринарен лекар. Това важи с пълна сила и за груминг услугата. Стандартната практика е да има отделна клиника и отделен магазин. Ние решихме да ги комбинираме, създавайки голям магазин с кабинет. Важно е да уточним, че става дума за кабинет, а не клиника! Ние извършваме широка гама от профилактични и специализирани прегледи и изследвания. Провеждаме почистване на зъбен камък без упойка, индивидуални схеми на лечение и профилактика на различни заболявания, ваксинации, както и разполагаме с голям избор от противопаразитни продукти и лечебни храни. Всичко това, съчетано с груминг салон. За последния съществува схващането, че е просто услуга за разкрасяване на домашния любимец, но всъщност това е практика, която може да бъде полезна за предотвратяването на множество кожни заболявания.


Вашият бранд се отличава с няколко основни преференции за клиентите и потребителите онлайн? Можете ли да ни кажете какви бонуси могат да използват те, колко често, има ли специални преференции за сезоните, акции, коледни празници и доставка до цяла България, 3-часова доставка за гр.София и т.н.?


Точно така, нашите клиенти могат да се възползват от различни преференции. Три часовата доставка за гр. София е една от нашите иновативни услуги. За поръчки над 100 лв. клиентите ни в столицата получават доставка, която се извършва за този кратък период от време. Това е с цел да обслужваме хората по възможно най-качествения и ефикасен начин, без да се налага да чакат твърде дълго. Провеждаме телефонен разговор, за да ги уведомим кой ден се очаква да пристигне тяхната доставка и да обсъдим час и място, удобни за клиента.


Създадохме също така нашата програма за лоялни клиенти Zoomall Club. Необходимо е да регистрирате домашния си любимец за получаване на различни отстъпки. При всяко пазаруване в нашия онлайн магазин или физическа локация в Парадайс център, може да печелите точки, след което да ги размените срещу отстъпка до 20%. Събраните точки може да се разменят за отстъпка от следваща покупка.


Провеждаме различни активности през цялата година, обвързани със сезоните и празниците. Големи активности имаме по време на коледните празници, както и при Черния петък.


Когато стартирахте зоомагазинът имахте ли усещането, че той ще стане толкова предпочитан и разпознаваем сред хората, които имат домашни любимци?


Успехът ни се дължи на факта, че не сме си поставили рамки какво можем да постигнем. Работихме много, за да сме това, което сме сега. Влагахме всичките си усилия, за да можем да създадем нещо уникално по рода си, което да е полезно както за животните, така и за хората.


Кои са най-често посещаваните категории в онлайн магазина на Zoomall и какво хората търсят за своите домашни любимци във физическата локация? Препокриват ли се изборите и селекцията от марки, храна, аксесоари или са различни?


Обикновено бързооборотните стоки като храните и лакомствата са най-търсените ни продукти както онлайн, така и във физическата ни локация. В онлайн магазина обаче се поръчват по-големите пакети храни - съвсем естествено, защото са по-тежки и хората предпочитат доставка до локация. Във физическия ни магазин най-често се набляга на продукти за дребните домашни любимци. Тази закономерност не изключва и нейната противоположност. Случва се в онлайн магазина да се купува храна за заек, а на място - за голямо куче.


Как вие избирате селекцията на продуктите, аксесоарите и услугите, които да предлагате в онлайн магазина и физическата локация? Кои са основните критерии, по които предоставяте своя избор на потребителя?


Най-важно за нас е да не правим компромис с качеството на продуктите, които предлагаме. Дори храните ни от среден клас са внимателно проверени, за да сме сигурни, че клиентът получава само най-доброто. Много важна практика за нас е да не продаваме марките, които се срещат в рафтовете в супермаркетите. Често пъти те са некачествени. Също така не продаваме и насипна храна, тъй като поради факта, че стои отворена, тя изветрява и губи своите свойства и качества. За да сме сигурни, че клиентите ни са спокойни за своя домашен любимец, ние осигуряваме храна, богата на всички нужни нутрициенти.


Бихте ли споделили с нас повече за кучетата и котките като избор за домашен любимец в апартамент, например? Изискват ли много грижа, скъпа ли е поддръжката за животинчето -храна, подстрижка, ваксинация, ветеринарни прегледи, аксесоари за игра, за сън и други? Какво може да посъветвате семействата с и без деца, които тепърва ще си вземат домашен любимец?


Домашен любимец без средства и без внимание не може да се гледа. Думата “скъпо” в този случай може да е много субективно понятие. Ако му се купува евтина, но за сметка на това лоша и некачествена храна, по-късно ще трябва да се отделят много повече средства за посещение при ветеринарен лекар.


Нека не забравяме, че всеки домашен любимец има своите уникални потребности и особености. Големите породи изискват повече средства за храна, тъй като изяждат по-голямо количество. В същото време малките, макар и да се нуждаят от по-малко храна, изискват по-голяма грижа за външния си вид и се нуждаят от груминг, за да са здрави и красиви.


Друг въпрос, който често изниква, е дали е добра идея да отглеждаме куче в апартамент. Това може да е много субективно, но когато човек има голямо желание и голяма любов, пространството е без значение. Естествено, колкото по-голям е апартаментът, толкова по-добре. И все пак, мястото не е пречка за отглеждане на домашен любимец, стига да го искаме достатъчно.


А има ли според вас домашен любимец, който е най-подходящ за старт? Ако до момента не сме имали животинче вкъщи, какво ще ни посъветвате да бъде то? Ако сме с деца? А ако сме без деца?


Няма подходящи и неподходящи домашни любимци за старт. Всичко зависи от това дали съответното животинче е подходящо за вас или не е. Например, рибите често са смятани за “скучни”, но в действителност те са не само лесни за гледане и изключително красиви, но и действат успокояващо на човешката психика. Разбира се, за едни рибките може да са отличен избор, за други - котката, за трети - заека и т.н.


Често хората се колебаят между котка и куче или спорят кое е по-подходящо. В природата нещата са ясни - това са различни животни с различен характер и различно възприятие за околния свят. Котката асоциира безопасността с пространството на дома, докато кучето намира безопасността в своя стопанин. Както се казва, в кръга на шегата, кучето има стопанин, котката има слуга. Това обаче не променя техните качества.


Въпросът с децата стои по малко по-различен начин. Най-добре е домашният любимец да се вземе, когато детето вече е навършило 3-5 годинки, тъй като до около 4-годишни децата не могат да контролират добре движенията си и без да искат могат да наранят животното. Все пак, силно препоръчвам отглеждането на деца и домашен любимец заедно, тъй като това е нещо, което учи децата на отговорност и дисциплина. Преди всичко, детето вижда един цикъл на живота и се подготвя за това, което се случва в реалността.

Трябва ли хората да направят информиран избор преди да имат домашен любимец? Защо е важно?


Повече от важно е хората да направят информиран избор преди да предприемат стъпката да притежават домашен любимец. Това ще им помогне да могат да се грижат за него, както трябва. Информираният избор подготвя хората за това, което им предстои като преживяване - както финансово, така и като отговорност и ангажименти.


Освен това домашният любимец почти никога не бива да се взима безплатно. Дори срещу символична сума, той трябва да бъде заплатен. Когато дадеш пари за нещо, гледаш по-отговорно на него и го пазиш. Макар и иронично - това важи колкото за вещите, толкова и за домашните любимци.


Ако някой се чуди, защо смея да твърдя такова нещо, имам интересна история по случая. След едно събитие, което се проведе в мол Парадайс, търговският център подари 10 заека. От всички, дошли да си вземат зайче, само един човек купи клетка и храна. От останалите никой не купи нищо, а някои дори пожелаха да ги върнат. Това свидетелства за факта, че хората не са готови да помислят за последствията и отговорността, които идват с грижата за домашния любимец.


Скъпа ли е според вас грижата за животните като домашни любимци? Какви разходи са задължителни за едно домакинство, ако имат домашен любимец?


Както вече споменахме, домашен любимец без средства, няма как да отглеждаме. Тя включва груминг, подходяща храна, дрехи за зимата, лекарства, прегледи при ветеринарен лекар. Средно, за котка и малко куче, човек може да отдели около 50 лв месечно, а за голямо куче - около 100 лв. Разбира се, тези суми могат да варират във всеки един момент. Винаги трябва да се обръща внимание на качеството на продуктите, които купуваме за нашия любимец. Не бива да забравяме, че удоволствие от евтината покупка минава бързо, а разочарованието и последиците остават за дълго.


Подкрепяте ли твърдението, че животните изграждат навици у децата, чувство за грижовност, социализация, по-добро възпитание и любов? На какво могат да ни научат животните според вас?


Да, подкрепям го напълно. Грижата за домашен любимец, както вече споменах, учи децата на отговорност. Те стават по-внимателни, по-добри, по-отговорни, по-отзивчиви към света около себе си. А отговорът на какво могат да ни научат животните е изтъркан, но все толкова верен - на истинска любов и отдаденост. И макар че различните животни ни учат на различни неща, те всички ни дават обич. От кучетат през зайците, та чак до птиците - всички те могат да се привържат към своя стопанин. Животните ни карат да се чувстваме значими и обичани, а в крайна сметка всички искаме точно това.


Имате ли Вие домашен любимец вкъщи? Ако да, как се справяте с грижата за него и дете? Ако не, защо все още не сте предприели тази стъпка?


Към момента нямам, но историята зад това е много по-комплексна и дълга, така че заслужава да е тема на друг разговор. Относно грижата за домашен любимец и дете - дълбоко съм убеден, че е възможно двете да се комбинират, при това много здравословно. Това е възможност за детето да се научи на отговорност и любов, а пък за домашния любимец - да има верен другар,


Трудно ли се изграждат според вас навици у животните? Проучвания показват, че голям процент от хората, които все още нямат домашен любимец, не предприемат стъпката да имат куче, коте, папагал или друг вид вкъщи, тъй като ги притеснява фактът, че когато са на работа няма кой да се грижи за домашния любимец?


Животните са много по-умни, отколкото си мислим, и не бива да ги подценяваме. Те са напълно способни да изграждат всякакви навици, стига да сме отдадени на това да ги научим. Домашният любимец е като новородено дете - няма рамка, няма изграден вкус, няма предпочитания. Всички тези неща зависят от стопанина. Затова е в нашите ръце да насочим любимеца си в посоката, в която искаме. Ако животинчето се научи от рано, то може да свикне да стои само, когато собственикът му е на работа. Въпросът е стопанинът да му обърне достатъчно внимание, след като се прибере вкъщи.

Срещаме все по-често родители, които не позволяват на децата си да погалят животинче на улицата, което е със стопанина си и е приятелски настроено към детето. Отговорите и възможностите са много - от болести, зарази, мръсотия, косми до това, че самите родители не обичат животни и не желаят децата им да изпитват умиление към тях? Какво може да посъветвате този тип родители и семейства?


Всеки родител има пълното право да възпитава децата си, както счита за добре. Затова и ми е трудно да ги посъветвам. Единственото, което мога да кажа, е че, животните наистина не са стерилни - те миришат, играят навън, цапат се, но от това никой не би пострадал, тяхното изцапване не крие риск за децата. Всяко дете заслужава да получи възможност да изгради връзка с природата и света около себе си.


Свързват ли се често хората с вас за съвет и препоръка на даден вид, марка за храна, аксесоари, грижа за домашния любимец? Какъв е вашият екип и какви специалисти има в него?


Да, хората се свързват често с мен за най-различни съвети - от най-малкото съпоставяне на видове храни, през различни противопаразитни лекарства та чак до ветеринарен лекар. Относно нашия екип - нямаме човек без поне един домашен любимец. Изградили сме дългогодишен екип с ядро от уверени професионалисти, които са винаги готови да помогнат на нашите клиенти.


Какво е посланието на бранда Zoomall?


Нямаме специален слоган или пък призив, но имаме цел. И тя е да се грижим за животните и да предоставяме първокласни услуги за стопаните. За нас е най-важно домашните любимци в семейството да се чувстват добре и да са щастливи, а техните стопани - спокойни.


И като за финал, ако Вие можехте да имате пет домашни любимци у дома, кои биха били те и защо?


Куче заради безграничната любов, която дава. Котка, защото притежава истинска грация и елегантност. Папагал, защото е красив и екзотичен. И две деца!


*Материалът се реализира в партньорство със зоомагазин Zoomall, но мнението и обратната връзка за използването на продуктите се определя от личните предпочитания на потребителя, читателя и клиентите на бранда.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page