top of page

Дивото зове: Как да научим децата да обичат природата?

В много индиански племена важен ритуал в инициацията на младите мъже е „търсенето на видение“. Всяко момче, което е на прага на живота си като мъж, трябва да прекара известно време в пустошта само, в пост и в търсене на видение, което ще разкрие пътя му в живота. Когато се връща в племето, то вече е мъж.


Много култури назад в историята, а и днес, приемат природата за ценност извън чисто материалистичното и консуматорско отношение. Времето, прекарано сред природата, ободрява духа. „Зовът на дивата природа“ е втъкан във всяка клетка на човека. Уважението към природата е вродено у всеки човек, но за всеки родител е важно допълнително да я култивира в сърцето на своето дете.

Как може да изградим това уважение и признателност у децата си?

Прекарването на време сред природата и отбелязването на промените, които се случват в нея, е чудесен начин да се свързваме с естествената среда. Да отбележим, че птиците, предвестници на пролетта, са пристигнали или да прекараме един уикенд на къмпинг – все начини да се свържем с природата.


Ако децата се научат да виждат красотата на залеза и цветята, да забелязват звездното небе, те естествено ще се стремят да опазват природните ресурси и ще бъдат мотивирани да рециклират вместо да замърсяват, изхвърляйки отпадъци.


Игрите и забавленията в естествена среда са средство за формиране на любов и уважение към природата.


Приобщаването на децата в грижата за природата е важно за формиране на положително отношение към нея. Това може да включва поливане на стайните растения, плевене в двора, цепене на дърва за камината. Грижата за домашния любимец също е ценен опит за възпитаване на отговорност в общуването с природата.


Обсъждането на значението на природата за живота на Земята е друг способ за възпитаване на любов и уважение към нея. Четенето на книги като „Дивото зове“ на Джек Лондон, гледането на филми като „Тайната градина“ могат да се превърнат в отправна точка за дискусии в тази посока. Колкото по-често природата се споменава в разговори в ежедневието, толкова по-вероятно е ценността на природата да бъде запечатана в умовете и сърцата на децата.


Източник: https://demmelearning.com/| Превод: Надя Борисовa

Последни публикации

Виж всички
bottom of page