top of page

Защо спортът трябва да бъде неразделна част от живота на децата?

Спортът e от онези здравословни навици, на които задължително трябва да научим децата си, да им създадем усещане за отговорност, здраво тяло, здрав дух и пълноценно ранно детско развитие. В спорта няма ограничения - всяко дете е свободно да избира какво да тренира. Помните ли как, когато бяхме съвсем малки, момиченцата си мечтаеха да станат балерини или да тренират художествена гимнастика, а момченцата искаха винаги да станат футболисти? Това не се е променило и до днес, но живеейки във време на постоянни промени, някои мечти са се видоизменили и са станали не детски, а родителски.


Понякога дори без да се осъзнаваме в своята амбиция на родители да дадем най-доброто на децата си, ние правим грешки. Учим се и си даваме урок, че нашите желания не са техни, че нашите нужди отново не са техни, че нашите амбиции да създадем от децата си роботи, отново не са техни и не са правилни.


Спортът може да промени психологията на цялото семейство - да придобие смисъл, ако родителите активно подкрепят детето си, окуражават го, вдъхновяват го чрез личен пример и му дават нужния кураж да продължава напред, да преследва мечтите си. Когато спортуват, децата се учат как да споделят, как да печелят или пък губят, как да преодоляват загубата или да се радват на победата, как да бъдат горди от това, което са постигнали или как да знаят, че не им е достигнало малко, но с усилия ,труд и постоянство, ще успеят. Спортът, какъвто и да е той, е основен генератор и катализатор на детските емоции. Чувствата у децата са силно развит аспект, инертност и възможност да изразяват себе си. Множество направени проучвания по целия свят доказват именно това - физическата активност от ранна детска възраст спомага и допринася за развитието на детската психика, мозъчна дейност, обмяна на веществата и изграждането на един здрав, силен, устойчив характер и човек в близкото бъдеще.


Днес ще ви разкажем една от най-вдъхновяващите истории, които наскоро бяхме чували, а срещата с това семейство ни накара да се замислим още по-дълбоко за смисъла на единството. Когато човек наистина има мечта, има нужда не само от късмет, но и от подкрепа, семейна вяра и сигурност, че има някой там, зад гърба ти, който прави всичко възможно и дава най-доброто от себе си, за да ти помогне. Представяме ви детска футболна академия iMA3X, чиято основна мисия е да изгради здравословна и спокойна среда за децата, където те да тренират и израстват. Днес ще си поговорим с Евдокия, една от създателите и главен двигател за развитието на Академията, децата и техните родители.


Евдокия, много се радваме, че имаме възможността да разкажем за Академията. Как се роди идеята да създадете Академия заедно с твоя мъж и кои бяха основните причини за това? Личен пример, детска мечта или просто професионален път, който ви довете естествено до създаването и?


Благодаря ви, за възможността да разкажа повече за този проект! Той е много специален за семейството ни! Идеята за Академията е на мъжа ми. Това беше негова мечта от много години. Спомням си, че още като се запознахме преди почти 8 години, той говореше, че иска да има свой футболен отбор, в който да се работи по различен начин от останалите школи и да го издигне до световно ниво!


Говореше и продължава да говори за това с много страст и желание! В последствие и мен запали по футбола! Академията беше създадена концептуално, още през 2020, когато се запознахме със създателите на онлайн платформата iMA3X, откъдето идва и името на Академията! След това всичко беше въпрос на време!


Този проект е и мечта и личен пример – децата се учат най-добре от примера, който, ние родителите, им даваме, нали така?


Какво е различното от останалите тренировъчни центрове или други академии за деца? Знаем, че вие отделяте изключително много внимание и грижа за развитието не само на децата и на родителите? Как се случва това?


Различното в нашата Академия се състои в това, че искахме да създадем място, където децата не просто да тренират спортно технически, а да изградим заедно с тях и семействата им всичко необходимо за един пълноценен и здравословен начин на живот!

Поради тази причина разработихме „Програма за шампиони“!

Тя включва работа с децата върху:

  • Изграждане и затвърждаване на здравословни навици;

  • Емоционална интелигентност;

  • Развитие в начина на мислене и въображението;

  • Разкриване пълния потенциал на тялото и стъпки по пътя към разкриване на потенциала на личността!;

  • Използване и работа върху мисъл формите за изграждане и материализиране на бъдещи резултати;

  • Свързване с Природата и работа с ресурсите, които тя ни предоставя!;

В академията ценим много изграждането на връзката треньори – родители – деца. Само когато действаме екипно резултатите ще бъдат пълноценни и трайни! При децата е много важно в каква среда живеят и затова се стараем да затворим кръга и да включим родителите в процеса! Как?


Предвидили сме провеждането на:

- лекции и семинари, на различни теми свързани с основни аспекти от живота!

- лагери и събития, на които семействата могат да прекарат пълноценно време заедно, да се забавляват заедно и да бъдат не просто трениращи в Академията, а ЧАСТ ОТ НЕЯ!

Включвайки родителите в процеса целим постигането на:

  • Пълноценност и заздравяване на отношенията – родители-деца;

  • Плавен преход през различните периоди, през които децата преминават;

  • Сплотена семейна среда.

Засега няма да издавам повече, но предстоят много интересни неща!


На какви спортни активности отделяте внимание и преподавате в Академията? Основно сте се фокусирали върху футбол тренировките или има и други активости, които са стартирали или ще стартират?

Основата е футболът! Предстои да стартираме поредица събития и лагери, на които ще включим други активности, но засега не мога да издам повече! Мога само да кажа, че замисляме много интересни неща и вярваме, че това ще даде на семействата възможност да се откъснат от рутината и дори да практикуват семейно някои от активностите през свободното си време!


Всеки родител ли може да запише детето си в Академията? Има ли някакви възрастови ограничения? Може ли да ни разкажеш малко повече за приема, периодичността на тренировките, има ли нива за надграждане на уменията на децата, които тренират от една или различни възрасти?


Всеки родител, чието дете/деца са ДО 13г.!

Има възрастови ограничения по отношение на нивото на подготовка на децата! Напълно начинаещи деца приемаме ДО 8г. възраст! При тях няма специални изисквания за прием! А най-големият набор деца, които приемаме, както споменах в началото е 2009! От 8 годишни до 13г. деца, приемаме с предварителен кастинг!


След като родителите се свържат с нас и изявят желание децата им да тренират при нас, се уговаряме за ден и час, в който да дойдат. Запознаваме родителите и детето с тренировъчния процес и изискванията. След това ако детето им е между 8г. и 13г. се прави проверка на спортно-техническата му подготовка.

След одобрение, следва картотекиране !


Тренировките са със следната периодичност:

За набор 2009/2010г.

Тренира се 4 дни в седмицата по 1час и 30 мин.


За набор 2012/2014/2015г.

Тренира се 3 дни в седмицата по 1 час.


Няма специално обособени нива. Треньорите имат тренировъчен план спрямо възрастта на децата. Има групи упражнения, които се избират на база развитието и възрастта на децата. Също така имаме индивидуален подход спрямо нуждите на всяко дете и се дават упражнения според това, кой на какво трябва да наблегне и подобри!


В началото споменахме, че е от изключителна важност детето само да избере спорта, в който да вложи своите умения, време, труд и желание. Така ли е и в Академията? Имате ли примери за деца, на които родителите им налагат да тренират точно футбол и нищо друго, например? Как се справяте в такива ситуации, говорите ли с тях, помагате ли им да разберат, че това е тяхна лична амбиция, а не на детето им?


Да! За да бъде детето спокойно и щастливо, уверено и продуктивно, е много важно само да тръгне по този път! Децата са много интуитивни и могат да решат какво искат да правят! Родителя не трябва да налага своите амбиции и да притиска детето, защото често това има обратен ефект! Може да насочва, да провокира детето да пробва, но не и да го задължава!


Имали сме такива ситуации и децата си показват, когато не искат да правят нещо. Още повече това се вижда и по резултатите и развитието на всяко дете. Трудно е да убедиш един родител, че детето му не иска да прави, това което му се казва. Ние не можем да наложим какво решение да вземе родителя, но инвестираме време в това да говорим с тях и да обясним нещата! Това е специфична тема и е много важен подхода не само към децата, а и към родителите!


Децата са доста емоционални, а особено, когато става въпрос за спорт и спортни активности, преживяванията и емоциите, които ги съпътстват са в пъти по-силно изразени. Как преминава един тренировъчен ден при вас? Какви нови умения и знания могат да развият децата?


Както за родителите, така и за децата си има правила! Държим на дисциплината! Децата идват по установения график, преобличат се с екипите си и отиват на терена. Започва тренировъчния процес – загрявка и след това предвидените упражнения!


Почти след всяка тренировка има мач и това много се харесва на децата!

Освен стандартните тренировки имат и тренировки с кондиционен треньор, който работи с тях за цялостната физическа подготовка – издръжливост, баланс, изометрия и др.!Децата се учат на ловкост, бързина, гъвкавост и издръжливост. Учим ги да мислят бързо по време на мач, на екипна работа – която за футбола (и не само) е много важна! Истината е, че освен всичко, което изброих, всяко дете е различно и различните подходи водят до резултати и в други сфери. Това е много хубаво, защото виждаме ползите от всичко, което правим не само в здравословен аспект, а и чисто като личностни качества!


Учи ли спортът на екина работа, споделяне, приятелство? Има ли деца, които предпочитат да са отборни играчи и такива, които самостоятелно искат да се справят с всяка трудност или радост? От опит знаем, че децата трудно споделят каквото и да е, но в по-зряла възраст осъзнато си дават сметка, че споделянето учи и създава приятелства, някои от които могат да останат за цял живот.


Да, имаме и от двата вида деца! Нашата работа е да ги обединим и да ги направим екип, да работят като добре смазана машина! Важен е балансът! Един от плюсовете на спорта е именно това, което посочихте – споделянето, приятелството и екипната работа!


Освен децата обучението и насоките, които споделяте за тях с родителите им, е от голяма важност и значение за психологичното здраве и развитие на цялото семейство. Давате ли съвети на родителите как да мотивират децата с думи, личен пример, повече прекарано време заедно и допълнителни тренировки извън Академията?


Да! Това е много важно! Дори самите родители, когато забележат, че изпитват трудности в даден момент се допитват до нас и сме много щастливи, че успяхме да изградим тази връзка между екипа ни и тях!

С родителите говорим и за това как те реагират на важни моменти за децата им, тоест това което се случва вътре!

Процеса винаги е двустранен и ние се стараем да го изградим по най-добрия начин и за двете страни (за родителите и децата)! Периодично провеждаме и анкети с тях, които да ни насочат към важни теми, нужди и аспекти, така че да бъдем максимално полезни!


В Академията всеки Понеделник изпращаме мейли до родителите с различни теми и материали за развитието на децата, отношенията, важни моменти от Психологията и всичко, което би било полезно на един родител!


Във всеки един спорт има правила, които трябва да се спазват. Какви са правилата на Академията и как вие успешно ги имплементирате и прилагате в тренировъчните дни, работа с деца, подготовка на треньорите, преподаване, процес на обучение и т.н.?


Едно от основните правила е дисциплината - да идват навреме, да са с изрядна екипировка. Важно е да бъдат концентрирани, да дават всичко от себе си на терена. Друг важен аспект е отношението! Учим ги как да се отнасят към треньорите, между тях в отбора, както и с отборите, с които провеждаме контроли и участваме на турнири! Това е много важно и ако има пропуски, на мачове и турнири се вижда най-добре!


За нас е важно да изградим в тях вяра, висока мотивация, воля и продуктивно мислене! Също така и толерантност, уважение, как да поемат отговорност за изборите си, как да приемат, интерпретират загубите и да изградят положителна самооценка! Това не са правила, но са много важни моменти, на които държим и на които се стараем да научим децата!


Имаме кодекс на родителите, с установени правила и за тях, тъй като се случва те да бъдат по-емоционални от децата и особено по време на мачове реагират емоционално, което пречи на работата и разфокусира децата!


При треньорите следим нещата доста подробно! За нас е важно един треньор не просто да показва упражнения.

Треньорът е човека, който има пряка връзка с децата и който ги напътства, техен ментор! Затова е много важно той самият да притежава качествата, на които иска да научи децата! Екипна работа, уважение, дисциплина, висока мотивация, постоянство и др. Отношението и подхода към децата са ключови за развитието и успехите им както на терена, така и личностно!


Треньорът играе много роли – учител, приятел, мотиватор, подкрепящ децата и участник в изграждането на тези малки, но с голям потенциал, личности! Това е много отговорна задача и затова при подбора на треньори имаме високи изисквания!


Има си график, по който се водим и провеждаме срещи на треньорите всяка седмица, където обсъждаме важни аспекти, ситуации и всичко, което е полезно за децата, за нас и работния процес!

Балансът, синхронизирането и поддържането на тази връзка с екипа е от ключово значение за успехите, които постигаме!


Кои са петте умения, според теб, на които спортът може да научи едно дете, ако то е започнало да тренира още от ранна детска възраст?

Бих посочила много повече от 5, но ако трябва да избера (освен ЗДРАВЕ), то това са:

  1. Дисциплина, постоянство и воля;

  2. Уважение и работа в екип;

  3. Изграждат се характерът и моралните ценности в положителна посока;

  4. Спомага за формирането на положителна самооценка;

  5. Децата трениращи от ранна възраст могат да бъдат по-спокойни и прехода в развитието им да бъде по-плавен!

А футболът конкретно? Какво дава той като ползи и предимства за детското израстване и развитие?

  • Физически – учи децата на издръжливост, баланс и изометрия. Развиват се всички мускулни групи. Футбола развива и укрепва цялото тяло!

  • Личностно – футбола, учи децата на дисциплина, уважение, организация, отговорност, работа в екип, толерантност и много други!

Каква е връзката на спорта с реалния живот? Ако приемем, че едно дете не винаги ще стане футболист, как тези придобити умения и качества биха му помогнали след това, в живота, в работна среда, в семейството?


Качествата, които изброих в предния въпрос са важни за всички аспекти от живота!

Дори детето да не стане футболист, качествата, които развива тренирайки и участвайки в екип, са безценни. Затова в Академията изградихме тази „Програма за шампиони“ – вярваме, че така още от малки ще усвоят най-важните неща за пълноценен и здрав живот, които после да прилагат успешно в живота си и когато градят своите семейства!


Каквото и да реши да прави след това, независимо в какви обстоятелства го постави животът, детето ще има много по-добра преценка, светоусещане и отношение към себе си и околоните! В здравословен аспект, в личностен – това е хубавото на футбола (и на спорта като цяло), че подготвя децата за живота!


Твърдения от специалисти и световни проучвания доказват, че физическата грамотност у децата не им позволява да избират заседнал начин на живот, нездравословно хранене. Така ли е наистина според теб? Свързани ли са тренировките и здравословния начин на живот?


Да, свързани са! За съжаление обаче, практиката показва, че детето се храни така, както се храни цялото семейство! Ако в семейството няма изградени здравословни хранителни навици, то на детето растящо в такава среда, ще му бъде трудно да се храни различно!


Затова и една от целите ни е да изградим тази хранителна култура не само при децата, а и при родителите, защото всичко започва от тях и личният пример, който дават!


Как ти си представяш бъдещето на Академията? В какво искате да вложите основно време и ресурс за развитие? Какво е важно за вас като екип?


Хубав въпрос! Доста вложихме, за да изградим един дългосрочен модел на работа и в бъдеще крайната ни цел е да изградим собствено училище и спортна база към него. Да покажем успехите, които постигаме с моделът ни на работа и да съумеем да изградим едни пълноценни млади хора, които да преминават през живота осъзнавайки, че цялата реалност е вътре в тях и те носят отговорност как ще протече животът им! Искаме да изградим личности, които независимо дали ще станат футболисти или не, да продължат пълноценно пътя си.


Провокацията пред нас е да научим хората, че не е страшно да се променят.

А чрез децата се променят родителите! Също така искаме да покажем, че можем да постигаме успех без агресия!


Основно време и ресурс искаме да вложим както в спортно-техническата и кондиционна подготовка на децата, така и в „Програмата за шампиони“, за която споменах по-горе! Когато тези две сфери вървят ръка за ръка, успехът за децата и родителите им е гарантиран! Искаме да доразвием и работата с родители, защото имаме много какво да дадем и вярваме, че това ще помогне не само с децата им, а и за тях самите!


За екипа ни е важно всичко около Академията ! Влагаме много усилия, любов и старание. Най-важно е да продължим да се развиваме и един ден да има повече здрави и пълноценни семейства, и следващите поколения да продължат тази Мисия!

Мечтаем да покажем Различния път!


Къде могат да ви открият родителите, ако искат да запишат своето дете за тренировки по футбол?


Родителите могат да ни открият по телефона или по мейл!

Също и по време на тренировките, които се провеждат в гр. София, кв. Бояна, в базата на БФС. (Графикът на тренировки периодично се променя, поради големия брой отбори трениращи в базата на БФС, за това е най-удобно първо да се чуем по телефона.)


И като за финал, ако футболът можеше да бъде степенуван по трудност, сигурност, приложение в ежедневието и живота на децата, каква оценка би дала? Вярно ли е, че той дава всичко в едно.


Оценката зависи от начина на работа с децата! Затова и част от мисията ни е да изградим завършена личност, която може да поеме отговорността за живота си, да се научи на търпение, смирение, вяра, любов към себе си, да не се страхува от промяна и да гради реалността, в която иска да живее, осъзнавайки, че всичко е вътре в нас!


А нашата работа е именно това – да направим чрез футбола всичко да бъде Едно и да работи като добре смазана машина!


*Материалът се реализира в партньорство с бранда Imax3 Детска Футболна Академия. но мнението и обратната връзка за използването на услугите се определя от личните предпочитания на отребителя, читателя и клиентите на Академията.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page