top of page

Може ли в България да получиш елитно образование?

В този високотехнологичен век образованието е онова „скрито съкровище”, което предопределя успешна кариера и осигурява конкурентно предимство. Има пряка връзка между нивото на образованост и бъдещата кариера. Колкото по-образован е един човек, толкова възможността му за професионална реализация е по-добра.


В много държави по света елитните училища са гаранция за успех, а всеки родител иска най-доброто за своето дете.


Съвременното училище не е това, което беше преди. Подходът се премества от акцентиране върху задължителната учебна програма към индивидуалното развитие на ученика и насърчаване на неговите таланти и умения. Това включва личностно развитие, емоционална интелигентност, социални умения и управление на времето.


В месеца на българското образование, писменост и култура, Ви срещаме с “Британското училище в София“. Ето какво споделя Теодора Ненова - основател и основен двигател на всички иновации в училището:


Кои са отличителните характеристики на “Британско училище в София”? Знаем, че то е единственото училище в България със статут на „британско училище извън пределите на Великобритания“.


Британското училище в София е първото и единственото британско училище в България, което следва британските образователни стандарти, за ученици от 3 до 18 години, т.е. обхваща целия курс на обучение от детска градина до последния училищен клас.

Всички предмети се изучават на английски език. Нашите зрелостници получават британска диплома за средно образование без да напускат пределите на България и с нея могат да продължат във всички университети по света. Българските деца имат привилегията, учейки в британско училище, да изучават и български език и литература, в съответствие с българските образователни изисквания.


Днес, 14 години след първия учебен ден, нашите ученици са близо 400, от 46 националности, като някои от тях, са започнали своето обучение още от детската градина на BSS (British school of Sofia).


Нашата академичната програма за ранно развитие включва всички аспекти на ранното училищно образование, учебните цели и етапите на развитие на децата от 2 до 5 години. Нейните принципи успешно се прилагат в стотици детски градини и центрове за ранно образование в целия свят.

Cambridge Primary програмата, която преподаваме, е предназначена за ученици на възраст от 5 до 11 години и им дава възможност да развият своите умения и познания по английски език, математика и природни науки от най-ранна възраст.

Сред най-големите ни постижения са добрите резултати на изпитите на Cambridge IGCSE и на IB дипломна програма в BSS.


Cambridge IGCSE са най-популярните изпити за ученици на възраст от 14 до 16 години, признати от водещи университети и работодатели в целия свят. Програмата позволява избор между 70 предмета, като основните са: Английски език, Математика, Природни науки, Обществени науки, Чужди езици и Изкуства.


През 2016 г. получихме акредитация като IB Diploma International School.


Cambridge IB програмата (Международен бакалауреат) осигурява пряк път към най-престижните университети в света. Дипломата по тази програма е гаранция за висок академичен стандарт и международен престиж. Освен сериозната езикова подготовка и традиционните академични предмети, част от програмата е курса "Теория на познанието“, по време на който учениците разсъждават за природата на знанието и върху твърдението: „Как ние разбираме, че знаем, това, което твърдим, че знаем".


В последните класове те участват в множество активности, в които трябва да приложат три ключови за IB обучението концепции: креативност, активност и общественнополезен труд.


Британско училище в София е IB училище за IB Career-related Programme - най-добрата професионална програма.


Как мотивирате своите ученици да се развиват и да продължават да прогресират? А мултикултурната среда?


Стотици хиляди семейства по света избират да запишат своите деца в британски училища заради програмите на Cambridge International. Тази възможност имат и родителите, които отглеждат своите деца в България, благодарение на Британското училище в София. Повече от 10 000 училища в повече от 160 държави са част от общността на Кеймбридж. Изпитният борд към университета в Кеймбридж e с най-добрата международна репутация.


Каква по-добра мотивация за един млад човек и неговото семейство от възможността да получи най-доброто образование, което му отваря врати за престижните университети по света! Учебната програма е съобразена като съдържание с различията и културните особености на отделните националности. Нашите ученици общуват свободно на английски език, a също така имат възможност да опознават традициите на други народи, тъй като обучението е в мултикултурна среда.


Насърчаваме креативността, критичното мислене и самостоятелността при решаването на проблеми.


Как родителите се доверяват на вашата институция и каква е тяхната обратна връзка? Каква е “Промяната отвъд традиционното образование”, което децата получават на друго място?


Британското образование има утвърдена в целия свят репутация, а BSS има 14-годишна история като образователна институция, която прилага този успешен модел в България – в София и Пловдив. Родителите избират нашето училище заради балансираната учебна програма и начина на обучение, които развиват у учениците необходимите умения и знания, не ги ограничават в рамки, мотивират ги да анализират, да имат критично мислене и да проявяват креативност.


Британското училище в София е първото сeртифицирано училище за учене чрез мисловни модели и концептуално мислене. Този подход се използва за откриване на големите идеи, които са валидни за различни времена, места и ситуации. Децата осъзнават колко е важно да намерят повтарящите се модели в заобикалящата ги среда.


В обучението се прилага и сугестопедия, която позволява по-бързо усвояване на учебния материал. Използват се и мисловните карти - визуален език, набор от онагледяващи средства, изработени от д-р Дейвид Хайерл. Учениците изграждат умения за задаване на целенасочени въпроси - така се научават да синтезират и обобщават материала и по-лесно го разбират. Всичко това ги прави по-самоуверени и им помага да развият академични си интереси.


Като цяло учебният процес цели учениците не само да постигат академичен напредък, а и да се научат да мислят, да изградят свое собствено виждане за света. Традиционното образование, което цели само наизустяване на конкретни знания, изостава спрямо промените в обществото. Съвременните млади хора имат други потребности и трябва да бъдат подготвени за едно различно бъдеще.

Разкажете ни повече подробности за някой от проектите, по които работите напоследък с вашите ученици? Знаем, че развивате и доброволческа дейност?


Много са проектите, по които работим заедно с нашите ученици. Предоставяме им възможност да придобиват знания чрез развиването на практически умения и разработването на реални проекти. Те сами избират да създадат или да участват в различни благотворителни каузи.


Няколко дванадесетокласника посещават хоспис в София, с което внасят разнообразие в живота на възрастните хора. Текущ проект на ученици от 11 клас е свързан с опазване на околната среда. Традиционно малките ученици организират благотворителни инициативи като продажба на печива или саморъчно направени предмети. Като част от холистичното образование в Британското училище в София насърчаваме социалната отговорност и толерантност.


И като заключение, с какво се отличават вашите ученици от останалите и какви предимства дава “Британско училище в София” на младото поколение?


Отличаваме се с нашата учебна програма и с възможностите, които предлагаме на нашите ученици да разгърнат своя потенциал, да открият своите таланти и да постигнат бърз напредък. Освен че прилагаме множество иновативни образователни модели, ние подготвяме нашите ученици за технологичните промени, които предстоят. Обучението изгражда основите на бъдещо образователно и професионално надграждане, свързано с наука, технологии, инженерство и математика.

  • Математиката е основен предмет в училището, който е част от STEM обучението (Science, Technology, Engineering, Math, най-общо означава Наука, Технология, Инженерство). Чрез интегрирането на тези различните елементи учениците правят интердисциплинарни връзки, трупат знания по повече от един предмет и откриват иновации.

  • Менталната аритметика е проверен и доказан начин за развитие на академичните способности на детето, както и на креативното му мислене.

  • Часовете по роботика насърчават креативността, усвояване на умения за програмиране, а работата в екип носи голямо удовлетворение.

  • Обучението по Лего прави ученето не само приятно изживяване, но и провокира мислене на бъдещи инженери, проектанти, архитекти.

В “Британското училище в София” децата получават шанса да се развиват в една подкрепяща и мотивираща среда, а след като завършат – да продължат образованието си в най-добрите университети по света.


Скоро ще завърши поредният ни випуск абитуриенти. Вярваме, че и те ще намерят най-добрия път за своето развитие с дипломата от BSS.


Кратка история на Британското училище в София:

  • През 2009 г. открихме детска градина и начално училище с 45 деца от 10 различни националности. Стартирахме с подготовка на най-малките ученици по британски модел - Cambridge Primary (от I до VI клас).

  • През 2012 г. училището се разрастна до 73 ученици от 16 държави и въведохме учебната програма на Cambridge Lower Secondary (до VIII клас), а от следващата година - и Cambridge Upper Secondary (до XI клас).

  • През 2016 г. дигитализирахме учебния процес, което преди 7 години беше малка революция в образованието - BSS е първото дигитално училище в България, което използва iPad-и в обучението.

  • През 2017 г. се преместихме в нова модерна учебна сграда на ул. “Георги Райчев” 20, в която се обучават 380 ученици от 44 националности.

  • Преди 4 години открихме първия кампус извън столицата – в град Пловдив и скоро планираме да се появим и в други градове.

Повече за “Британско училище в София” открийте в официалната им уебстраница, както и в социалните мрежи.


*Материалът се реализира в партньорство с "Британско училище в София", но мнението и обратната връзка се определя от личните предпочитания на потребителя и читателя.



Последни публикации

Виж всички
bottom of page