top of page

Защо децата не могат и не трябва да бъдат подредени?

Разхвърляна стая, претрупана раница, забравено домашно, често се случва организацията или подредеността да затрудняват децата. Повечето в крайна сметка не издържат бъркотията или искат да избегнат мъмренето и подреждат стаята си. Някои деца обаче никога не подреждат нещата си, независимо от последствията или обстоятелствата. Нещата им са навсякъде и чистенето не се случва дори след като ги помолим.


Търсейки причината за това, родителите понякога заключват, че става дума за мързел или непокорство, а в основата на ситуацията е именно затруднението, което децата, а и някои възрастни, изпитват във връзка с подредеността и уменията, свързани с организирането.


Подредеността не се изчерпва само с това да сложим нещата на правилното място. Тя е свързана и с организиране на мислите, планиране на времето и наличие на познания за това как да се извърши нужното действие. Например ако детето се затруднява да разкаже приказка или история в правилна последователност, това също е сигнал за затруднение с организираността. За да сме подредени е нужно да можем да си поставим цели и да ги изпълним в правилната последователност.


Съществуват различни причини, водещи до затруднения с организацията – най-често това е набор от умения, наречен „изпълнителни функции“. Във връзка с това е важно да знаем и че различните умения се появяват и усъвършенстват в различен етап от развитието на децата. Недостигът на пълноценен, спокоен сън също може да навреди на способността на децата да се фокусират и да са организирани – други фактори с подобно действие са стресът, тревожността и травматични мисли или събития.

Някои полезни практики, които можем да приложим, са:

  • Ако детето ви е изгубило нещо или не е подредило стаята си, не реагирайте веднага. Пребройте до пет без да казвате нищо. Напомнете си, че не го е направило нарочно. Фокусирайте се върху ситуацията, а не върху личностните качества. Кажете „бюрото е разхвърляно“, вместо „много си разхвърлян“.

  • Разделете задачите на етапи. Обикновено последователността на отделните стъпки е това, което затруднява децата. Постарайте се да представите задачата в няколко последователни стъпки, посочете реда за изпълнението им, а ако става дума за дългосрочни задачи – задайте срок за изпълнението на всеки от етапите.

  • Направете списък, който нагледно да покаже какво трябва да се направи и кога. Ползването на различни цветове за различните видове задачи също може да подпомогне изпълнението.

Независимо от причината обаче съществуват определени стратегии, които могат да помогнат на деца от всяка възраст. В подобни ситуации е важно да покажем емпатия, да се постараем да поощрим самочувствието на децата и да ги вдъхновим да поработят върху организационните си умения. Ако им се скараме, рискуваме те да се почувстват зле – „аз съм лошо дете“ и по такъв начин да усложним ситуацията.


  1. Първата стъпка в решаването на такъв тип затруднения е забелязването – обърнете внимание на поведението на детето, има ли нещо по-различно, върху което смятате, че трябва да се обърне внимание или да се поработи.

  2. На второ място е наблюдението – обърнете внимание дали поведението на детето следва определен модел, дали се повтарят дадени ситуации или събития.

  3. На трето място – да поговорим. Имайте предвид и че най-добър резултат се получава със съвместната дейност на родителите и учителите. Обърнете се към преподавателите на децата си, споделете какво сте забелязали и какви стъпки сте предприели до момента.

  4. Не на последно място – бъдете ангажирани. Поговорете с детето си, установете дали има нещо, което го притеснява или иска да сподели. Разгледайте заедно възможни стратегии за бъдещи действия. Бъдете подкрепящи, не осъждайте. Благодарете за споделянето, а ако детето не е готово да говори на тази тема – проявете разбиране и подайте сигнал, че ще сте на разположение и ще го изслушате, когато то има нужда от това.

Източник: https://www.understood.org/ - Why kids struggle with organisation?

Последни публикации

Виж всички
bottom of page