top of page

Разликата в щастието на бащите и майките при появата на дете в семейството

Ново проучване намира разлики между половете по отношение на родителското щастие.


Когато бях бременна с първото си дете, един приятел спомена колко усилия влага жена му в грижата за дъщеря им. Докато го слушах как описва безсънните нощи, усилията в кърменето и генерално колко време отделя тя, му казах „Е, това не ми изглежда справедливо.“ Въпреки че е предан баща и отдаден партньор, неговият отговор беше „Изобщо не е справедливо.“


Въпреки че културата ни отива към по-егалитарни подходи към родителството, което си личи по повишаващия се брой бащи, стоящи си вкъщи и повечето майки, които изкарват прехраната на семейството, нормите на базата на пола все още определят очакванията по отношение на отглеждането на дете. Майките обикновено поемат по-голямата част от отговорностите, свързани с отглеждането на детето. Те не само прекарват повече време с децата си, ами и по-често биват „мениджърите“ на домакинството, като се грижат за това всичко да е наред. В констраст с това, бащите по-често биват „забавният родител“, който прекарва повече време с децата в игра през свободното време на децата.


Разликата в щастието при майчинството

На базата на тези полови норми, които често провокират разликите между опита на майките и бащите като родители, заедно с моите колеги искахме да разберем дали има разлики и в щастието на майките и бащите.


В серия от проучвания, наскоро публикувани онлайн в бюлетина Personality and Social Psychology Bulletin („Личност и социална психология“), изследвахме половите разлики в щастието на родителите. В първите две проучвания открихме, че бащите бяха по-щастливи, проявяваха по-малко симптоми на депресия и повече позитивни емоции в сравнение с майките и мъжете без деца, докато майките доказано имат относително повече тревоги в ежедневието.

В рамките на третото ни проучване взехме предвид как се чувстват майките и бащите, когато се грижат за децата си и прекарват време с тях.

За целите на това проучване участниците изтеглиха едно приложение на телефона си, от което получаваха известия по три пъти на ден, които ги питаха какво правят, дали говорят или правят нещо с някого (и с кого) и как се чувстват в този момент. (Вижте приложението тук.) В проучването резултатите на бащите сочеха за повече щастие от майките, когато се грижат за детето си, говорят с него или правят нещо с него. Видимо, майките докладваха по-ниски нива на щастие, когато са въвлечени в грижи за децата си в сравнение с други всекидневни активности.

В общи линии, тези резултати сочат за предполагаема разлика в щастието при майките. По време на проучванията майките постоянно показваха по-ниски нива на щастие.


Защо бащите се чувстват по-добре от майките?

Относителното щастие на майките и бащите може да зависи до известна степен от това колко време прекарват с децата си и по какъв начин. Бащите в проучването ни по-често казваха, че те също участват в игрите и свободното време на децата, докато се грижат за тях и правят неща с тях.

Играта може да предложи на бащите възможности да изпитат положителни емоции като любов или радост и да изградят по-близка връзка с децата си.

Естествено, обратното също е възможно. Може би бащите си играят повече с децата в моментите, в които вече се чувстват щастливи.

  • Второ, вероятно по-голямата отговорност на майките в отглеждането на децата влияе негативно на тяхното щастие. Проучванията сочат, че майките прекарват повече време с децата си и имат повече задължения за това да организират и да се грижат за семейните дейности. Невидимият и емоционалният труд могат да допринесат за по-голям стрес и по-малко щастие у майките.

  • Трето, несъответствието между щастието на майките и бащите може да бъде засилено и от културните очаквания, които съпътстват майчинството и бащинството. Баща, който прекарва време с децата си, е възприеман като прекрасен родител, но майките не получават същото признание за усилията си. С други думи, бащите обикновено биват по-възхвалявани за поведението, което се очаква от майките.

Съвет за родители

Какво трябва да си вземат родителите от тези открития? Единият извод може да бъде, че майките може да се чувстват по-щастливи, ако прекарват повече време в игри с децата си. „Супер“, може да си помислят майките, „Ще добавя това към огромния си списък със задачи и след това може да ми дадеш още нещо, за което да се чувствам виновна, когато не успея да намеря време да го изпълня.“


Вместо да използваме тези резултати, за да изпратим послание към майките, мисля, че на тях трябва да обърнат много по-голямо внимание бащите и други членове на семейството. Майките имат много на плещите си. Какво бихте могли да направите, за да ѝ стане по-леко? Ако го направите, всички в семейството може да имат полза от по-ниските нива на стрес и по-високите нива на щастие у майката.


Превод: Павел Константинов и екип

Последни публикации

Виж всички
bottom of page