top of page

8 съвета за самотните майки

Представете си, че внезапно носите отговорност за две деца, приятелите ви започват да се отдалечават от вас и непрекъснато се чувствате осъждани за това как се грижите за децата си, без значение колко добре се справяте.


Добре дошли в живота на една самотна майка.

Самотните майки се справят с достойнство и се грижат повече от отлично за децата си. За съжаление много самотни майки не обичат да искат помощ и често дори не вярват, че имат нужда от помощ. За някои самотни майки стресовите фактори могат да се натрупат и да доведат до криза на психичното здраве. Някои от жените, които използват нашия уебсайт, се борят с депресия, тревожни разстройства и посттравматичен стрес. Понякога се самолекуват с алкохол или наркотици.


Като идентифицирам осемте най-често срещани предизвикателства за психичното здраве, пред които са изправени самотните майки, моята цел е да ги вдъхновя да потърсят подкрепа и всички ние да станем техни съмишленици.


1. Лишаване от сън

Не е изненадващо, че самотните майки рядко спят достатъчно. Защо? Защото могат да свършат толкова много работа, докато децата им спят! Прането, домакинството, нощните смени, ученето и други отговорности често лишават самотните майки от време за пълноценна почивка. Справянето с останалите предизвикателства е изключително трудно при системна липса на сън.


2. Неадекватна грижа за себе си

Самотните майки са толкова заети и фокусирани върху децата си, че не отделят достатъчно време за себе си. „СПА дните“ са просто непостижима мечта за повечето майки, а намирането на време за спорт може да изглежда невъзможно. Грижата за себе си позволява на жените да се справят с предизвикателствата на самотното родителство, но повечето самотни майки поставят собствените си грижи на последно място в списъка си със задачи.

3. Финансова несигурност

Самотните майки често стават икономически уязвими след развода или загубата на своя партньор. Минималната заплата държи много самотни майки под прага на бедността - дори когато работят на пълен работен ден! В Америка, например, приютите за бездомни хора са последното убежище за много самотни майки и техните деца. Не е изненадващо, че бедността и икономическите затруднения често водят до тревожност и депресия.


4. Продължаващ конфликт с бивш партньор

Разводът и раздялата са достатъчно предизвикателство, но продължаващият конфликт с другия родител на детето може сериозно да влоши психичното здраве на самотната майка. Тормоз, манипулация, забавяне на издръжка за децата и нарушаване на споразуменията след развода са някои от проблемите, пред които разведените жени споделят, че са изправени.


5. Липса на приятелска помощ или подкрепа

Когато една жена стане самотна майка - независимо от причината - нейните приятели често се отдалечават, точно когато тя има най-голяма нужда от тяхната подкрепа. Възможно е приятелите да трябва да избират страна, да се чувстват неловко или да не могат да намерят общ език. Изключването от общността поражда чувство на самота, отчуждение и безнадеждност.


6. Дете със специални потребности

Вероятността за развод сред семействата с деца със специални нужди е значително по-висока. Тъй като в повечето случаи майките получават попечителство, те в крайна сметка поемат отговорността за грижите за тези деца. В групите на ESME.com , непрекъснато ставаме свидетели на безкористната отдаденост на тези самотни майки, които правят всичко необходимо, за да помогнат на децата си със специални потребности да разгърнат своя потенциал. Тези майки също са най-склонни да жертват съня и грижата за себе си в името на децата си.


7. Случаи на насилие

Случаите на домашно насилие и малтретиране са достигнали недопустимо високи нива в нашето общество. Много от самотните майки, които търсят подкрепа в ESME, са напуснали връзки, в които са били обект на насилие. Въпреки че са направили смелия избор да си тръгнат, психологическата травма остава и може лесно да бъде задействана. Без необходима подкрепа и ресурси, твърде много самотни майки носят тежко бреме, което често се изразява в посттравматично стресово разстройство, депресия и други предизвикателства за психичното здраве.


8. Стигма и присъда

В нашето общество изобилстват стереотипите за самотното майчинство. Негативните преценки могат да бъдат направени от учител на дете, друг родител или колега. Стремя се да показвам уважение и да вдъхновявам самотните майки, защото ежедневната атака към техните родителски умения и морален характер е деморализираща и несправедлива. Време е да осъзнаем, че самотните майки са безценни за структурата на американското общество и да се отнасяме с тях като такива.

За всички самотни майки, изправени пред някое от тези предизвикателства за психичното здраве, споделям пет действия, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре:


1. Намерете своята женска общност: Свържете се с други самотни майки, които са изправени пред подобни предизвикателства.

2. Помолете за помощ: Дори силните, независими жени се нуждаят от помощ от време на време.

3. Кръг от приятели и подкрепа: Изградете своя кръг от приятели, роднини, близки, съмишленици, които да ви подкрепят в трудни за вас моменти.

4. Погрижете се за себе си: Не е нужно да е скъпо или да отнема много време, но е абсолютно необходимо.

5. Потърсете професионална подкрепа: Консултацията със специалист може да бъде животоспасяваща, когато е застрашено психичното здраве. Като се имат предвид стресовите фактори, с които се сблъскват самотните майки, съчетани с огромната отговорност при самостоятелно отглеждане на деца, спокойно можем да кажем, че те са нашите съвременни супергерои.


Следващият път, когато срещнете самотна майка със страхотни деца, не забравяйте, че има още милиони като нея. Още по-добре, покажете и́, че я́ подкрепяте, като я́ попитате с какво можете да и́ помогнете?


Източник: Talspace | Превод: Гергана Янева

Последни публикации

Виж всички
bottom of page