top of page

Рутинни дейности, за да помогнете на децата да се справят със стреса

Тази година изграждането на рутина за връщане към училището е трудно. Рутинните дейности са особено важни на фона на променящи се, несигурни ситуации като тези, пред които сме изправени сега. Заради пандемията децата са били извън училищната сграда повече от година. Те са спазвали строга социална дистанция или са виждали малко приятели и семейството си. С повторното отваряне на училищата и подновяването на дейностите, новите промени могат да се окажат стресиращи. Всеки желае силно да се върне към нормалността и все пак, много от нас се отнасят със страх и безпокойство.

Когато толкова много неща са извън нашия контрол, полезно е да създаваме известна предсказуемост, когато можем, дори по дребни начини. Този вид предсказуемост кара децата да се чувстват в безопасност. Тя им помага да разберат какво да очакват и какво се очаква от тях.

Освен това, рутинните дейности правят родителството по-лесно. Родителите вземат стотици решения всеки ден, което е изтощително. (Особено, ако Вашите деца имат обещаващи умения да преговарят!). Рутинните дейности могат да свалят част от тези решения и дебати от плещите ви. Това е особено полезно, когато трябва да останем съзнателни и да правим правилните избори, които запазват децата ни в безопасност и в добро здраве.

Вероятно тази година рутинните дейности, свързани със завръщане към училището, ще изглеждат различно. Но те също така са много мощни средства за справяне със стреса. Ето някои съвети, които ще подготвят Вас и децата Ви да бъдете успешни.

  • Разберете новите очаквания. Пандемията беше като вихрушка. Насоки относно маските, социалната дистанция, транспорта и много други често се променят. Бъдете наясно с политиките на Вашето училище и Вашата общност. Говорете с децата си за тях. Колкото повече децата знаят какво да очакват, толкова по-комфортно ще се чувстват те. Намерете достоверен източник на информация като интернет страницата на училището или училищен психолог, за да сте във връзка и да задавате въпроси.

  • Предугаждайте предизвикателствата и как да се справяте с тях. Родителите познават своите деца по-добре от всеки друг. Ние можем да прогнозираме кое ще бъде лесно и трудно за тях тази есен. Например, ако Вашето дете е било вкъщи с Вас една година, то може да развие безпокойство при раздяла, когато си взима довиждане с Вас на вратата или на автобусната спирка, така че съставете план за ритуал за довиждане. Ако най-добрият приятел на Вашето дете ще учи от вкъщи тази година, насрочете редовно време за виртуална среща или среща за игра на живо.

Практикувайте рутината. Само да изговорим каква е рутината няма да е достатъчно, за да бъде запомнена. Децата имат нужда от напомняне и практика, особено ако са били известно време извън обичайния ритъм. Упражнявайте се предварително или през събота и неделя. Отидете до автобусната спирка. Изпълнете предварително новата рутина по събуждане и приготвяне сутрин. Полезно е също така да давате на децата си положителни напомняния и жокери. За по-малки деца използвайте визуални материали и списъци. За по-големи деца, подканете ги да създадат свои собствени ритуали и стратегии за запомняне.

  • Бъдете гъвкави. Наличието на рутина не означава, че трябва да сте застинали във времето. Понякога трябва да опитате няколко неща, за да видите кое работи. Или понякога трябва да промените своята рутина, когато ситуациите се променят, особено в тези несигурни времена. И познайте какво? Нормално е да промените рутината. Това, което е ключово, е да обясните на Вашите деца защо и как се променя рутината. Говорете с тях за това кое работи добре и кое не. Помолете за техен принос. Така те ще се научат да планират, да вземат решения и ще видят колко много уважавате тяхното мнение.

  • Съставете план за управление на стреса. Сега повече от всякога стресът и безпокойството са част от нашия живот. Нашите деца се обръщат към нас, за да им помогнем да се чувстват сигурни и да се справят с чувството на страх. За да им помогнем, ние трябва да запазим спокойствие и да моделираме как да преминем през стреса. Започнете като изслушвате как се чувства детето Ви.

След това използвайте ритуал за успокояване, като поемане на въздух дълбоко, практикуване на дейност, която ангажира ума или като направите разходка около блока (Тези рутинни действия могат да Ви помогнат да се справите и с Вашия собствен стрес!). Едва тогава Вие и Вашето дете ще можете да обсъдите потенциални решения на проблема или да обмислите алтернативни идеи за справяне със страховете.


Създаването на тази рутина може да помогне на Вашето дете да се чувства уверено по отношение на справянето със стреса и да му е по-комфортно в ежедневието.

  • Отдайте се на рутината. Когато КОВИД ограниченията започнаха да бъдат разхлабвани миналата пролет, аз си обещах, че нашето семейство ще се върне обратно към обичайните си дейности и няма да се претоварваме със задачи. Не можах да изпълня това обещание към себе си. Децата успяха да ходят на спорт за първи път от толкова много месеци и да си играят безопасно навън със своите приятели! Успяхме да видим членове на семейството, които не бяхме виждали месеци! Беше прекрасно, но изтощително и, да, беше стресиращо. Тази есен ще се опитаме да го раздаваме по-леко – да правим по-малко неща и да сме по-внимателни в изборите си.

  • Направете план за близкото бъдеще. Изминалата година и половина ни научи, че не можем да прогнозираме дори следващия ден. Един начин да се справим с тази несигурност е да имаме идеи как да посрещнем неочакваното. Трябва да знаете на кого да се обадите, ако в дома Ви няма електричество или не можете да отидете до магазина. Планирайте какво ще правите, ако член на Вашето семейство се разболее или детето Ви трябва да бъде карантинирано вкъщи за известен период от време. Идентифицирайте хора, които могат да Ви окажат подкрепа. Понякога всички ние сме много емоционални и е напълно нормално да помолим за помощ приятели или семейството, когато имаме нужда от почивка.

Придържането към рутина не винаги е лесно за нас възрастните, особено в настоящия момент. Може би не сте имали рутина в продължение на много месеци и сте се радвали на липсата на структурираност. Или може би сте заклещени вкъщи и сте уморени от установената рутина. Бъдете търпеливи към себе си и децата си. Помнете, че рутината е измислена, за да помага, а не да Ви прави по-стресирани. Когато намерите подходящата рутина, тя ще помогне на Вас и на Вашите деца да се справите с всичко, което Ви поднася животът.


Автор:

Сюзан Буфар е писател, психолог на развитието и автор на книгата „Най-важната година – преди детската градина и бъдещето на нашите деца“. Можете да откриете нейни статии на suzannebouffard.com или да я последвате в Туитър @SuzanneBouffard.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page