top of page

Как да отгледате дете, будещо интерес у хората?

1. Покажете на детето си интересни хора, места и предизвикателства

Прекарвайте време с детето си и с някои от вашите по-креативни, уникални или дори "нестандартни" приятели. Позволете на детето си да види и да поеме част от техните страст, възторг и прищевки. Водете детето си на интересни места. Детските музеи са очевиден избор, но помислете как можете да проявите креативност. Ако детето ви е изключително запалено по камионите за боклук, можете ли да посетите сметището? Ако детето ви обича влакове, може ли да намерите стара парна машина, на която да се качи?


Интересните хора често са преодолявали предизвикателства и са се справяли с трудностите. Ако детето ви расте в относително привилегирована обстановка, не забравяйте да му подхвърлите някои предизвикателства. Приготвянето на вечеря, печеленето на пари, прането или грижите за братята и сестрите ни правят по-интересни.


2. Играйте повече с детето си и го научете на нови умения!

Да бъдеш интересен често е свързано с това да имаш и да преследваш своите страсти. Когато откриете страст в живота си, това много прилича на усещането от играенето. Спомняте ли си как сте играли, когато сте били на пет години? Преоткрийте отново част от това чувство!

Увлечете се в игра с детето си, като в идеалния случай правите неща, които и двамата харесвате. Играйте също с детето си и в обикновените аспекти от живота. Можете ли да превърнете миенето на чинии в игра? Да превърнете разходката на кучето в приключение? Покажете на детето си, че светът е пълен с възможности за изследване; споделяйте изненадата и се смейте заедно.

Прекарвайте по-малко време в пасивно консумиране на медии (например самостоятелно гледане на телевизия) и повече време заедно в четене и гледане на телевизия, както и в игра на настолни и електронни игри. И накрая, детето ви трябва да вижда, че правите неща, които ви интересуват страстно, дори и без него. Те се учат, като гледат.


3. Задавайте и отговаряйте на безброй много въпроси, независимо дали имате време и желание за това.

Любопитните хора са интересни хора, а малко любопитство води до още по-голямо любопитство. Изследвайте света заедно с детето си, като задавате и отговаряте на много въпроси. Задавайте на детето си интересни въпроси. Когато сте заедно, предлагайте интересни въпроси на света, като не е задължително да отправяте въпроса си към някого конкретно. Опитвайте се да влизате в разговори на интересни теми с детето си.

4. Забелязвайте и подхранвайте страстите на детето си. Това ще му дава мотивация да се развива.

Родителите ми свършиха чудесна работа при забелязването и подхранването на моите страсти. Като дете се интересувах от астрономия, а те ми помогнаха да намеря курс в обсерваторията "Алегени" в Питсбърг, близо до мястото, където живеехме, а няколко години по-късно бях построил свой собствен телескоп.

Наблюдавайте внимателно детето си за признаци, че се интересува от нещо. Когато забележите тези признаци, подхранвайте интереса му още повече.


Купете книга, отидете на изложба, купете нещо на достъпна цена, помогнете му да се запише на курс. Всичко, което работи.С нарастването на интереса им обаче ще трябва да му дадете нужната свобода и лично пространство.

5. Дадете на детето си свобода и да се отдръпнете от пътя му, когато вече е достатъчно голямо.

Не забравяйте тази последна, изключително важна стъпка. Вашето дете е отговорно за своите интереси и те ще станат интересни, когато му дойде времето. Оставете го да следва интересите си, почти без значение какви са те.

Помогнете на детето си да развие навика да изследва и да си проправя път само в света, като му дадете повече свобода.


Позволете им да се качат сами на автобуса, може би преди да се почувствате готови да ги видите да правят това. Позволете им да бъдат отговорни за собствените си проекти, дарби и взаимоотношения.


Когато пораснат и станат по-ангажирани с интересите си, препятствията по пътя не са толкова важни за отстраняване, а може дори да са конструктивни. Един мой приятел разказва невероятна история:

Когато бил малък, той бил член на голямо семейство. Застраховката на автомобила била скъпа, затова на децата не било разрешено да шофират, докато не навършат 18 години. Но нямало правило срещу летенето. Той изкарвал достатъчно пари, за да си плати сам уроците по летене, и карал колелото си до местното летище, за да вземе тези уроци. Получава лиценз за пилот на 16-годишна възраст. И има много интересен живот.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page