top of page

Как да организирам своето време като родител?

В днешно време да си организиран е трудно нещо. Макар че повечето разполагаме с екстри, които да улеснят ежедневието, ние още се чувстваме заложници на 24-те часа, които имаме.


Хаосът покрай родителството е реален. Дали не сме загубили способностите си да бъдем последователни и целеустремени в изпълнението на ежедневните ни задължения? Защото, съгласете се, да си родител е съвършено нова вселена и точно тази вселена ни се стоварва и разгръща още първите дни след като малкото ни бебе се е родило. И ние се оказваме във вихрушка от задължения и никакво време.

За да организираме този хаос, ми се иска да ви дам няколко прости насоки, които ми позволиха да израсна като жена и майка.

  1. Не си поставяйте високи цели. Животът като родител няма нищо общо с предишния ви живот и вие не може да имате същите очаквания от себе си

  2. Живейте ден за ден. Днес може да свършите едно единствено нещо- например да пуснете пералня, докато се грижите за детето. Утре пак е ден. Пък може и нищо да не свършите. Не сте се провалили!

  3. Не изисквайте от тялото си да надскача възможностите си всеки ден. Истина е, че имаме запаси и че ако изпием едно кафе – ще получим прилив на енергия. Но тя ще е краткотрайна и е твърде вероятно след това умората да бъде още по-силна.

  4. Измислете прости правила вкъщи и в повечето дни се придържайте към тях. Аз лично обичам да създам ред в кухнята сутрин, след като сме станали с дъщеря ми. А вечерите оставям за почивка в тишина и вечеря.

  5. И все пак, ще има дни, в които няма да спазвате тези правила. Тези дни също са добри и носят своя чар, защото са различни и най-вероятно са ви научили на някой урок.

  6. Организирайте ежедневието си според собствените си нужди и тези на детето ви. Не е необходимо да се сравнявате с хората около вас или още по-малко с тези от социалните мрежи. Последните са истински крадци на удовлетворение и положителна нагласа.

  7. Вашето семейство е уникално, със собствен двигател на живота, със собствени нужди и разбирания за света. Да бъдете мениджър, докато изпълнявате всички други роли, не е лесно поносимо.

  8. За да организирате ежедневието си като родител, първо трябва да организирате мислите си като човек. Да подредите приоритетите си, да избутате негативната нагласа в някой ъгъл и да се потопите в хаоса. После всичко полека лека си идва на мястото и вие някак успявате да се справите със задачите, с които сте искали да се справите. Ако първите месеци след раждането, или дори първите години, не успявате да се съберете, ами, не сте сами.

  9. Да си организиран- не е на всяка цена. Да си добре – определено. Както и цялото семейство. Няма да получите медал за това, че къщата ви е подредена, изчистена и има топла храна, ако докато сте вършили всичко това, сте били тъжни, ядосани или преуморени. На детето му е все тая дали има петна по пода, то пак ще играе.

  10. И не на последно място – инвестирайте време и усилия, за да се радвате на моментите, които се случват тук и сега. Прането и чиниите ще почакат. Пък ако толкова ви дразнят, напълнете един леген с вода, оставете детето да играе и измийте тези чинии! Все пак не всичко е на всяка цена, нали?

Автор: Катя Зашкева, мама автор в www.theirtalks.com/

Последни публикации

Виж всички
bottom of page