top of page

Как да научим детето да спи само? Три лесни стъпки.

Д-р Крейг Канапари е педиатър и специалист по детски сън, с дългогодишен опит и практика. Тя вярва, че никога не е късно да накарате детето си да спи в собственото си легло през цялата нощ. Как, открийте нейните съвети. Ако детето ви вече е надраснало кошарата, но се съпротивлява да заспи в леглото, мога да гарантирам две неща.


Първо - писнало ви е и сте уморени.

Второ - класическите техники за самостоятелно заспиване, сред които и да оставите само детето да плаче, не работят. Вашето дете вече е твърде упорито и силно, а и повечето деца на тази възраст няма просто да си стоят в леглото и да плачат.


Но не се отчайвайте! От опита си като директор на Центъра за детски сън в Йейл знам, че има ефективни техники за спокоен сън при по - големи деца и ще споделя някои от любимите ми. Който и метод да изберете, крайната цел е да премахнете участието си при лягане, като накарате детето си да се научи да се справя с отсъствието ви за кратки периоди от време и след това постепенно да ги увеличавате.


А когато се връщате обратно при детето след като е прекарало време само, трябва да го хвалите все едно е спечелило Нобелова награда. Кажете му “Виж как си лежиш в леглото като голямо дете! Изглежда ти е много удобно! Толкова съм горда как си почиваш, точно както си говорихме с теб!” А ако се чувствате малко смутени от това колко сте ентусиазирани, то вложете още повече вълнение. Превъзбудената похвала и внимание са най-добрия начин да подкрепите усилията на детето.


Съвет 1: Репетирайте

Не ви предлагам да хвърлите пай в лицето на детето си когато излезе от стаята си за десети път. Упражняването на нов режим на лягане през деня.

  • Репетирайте съкратен ритуал за сън. Няма нужда да си миете зъбите или да четете приказка (ако искате, го направете), но преминете през всичко останали стъпки преди лягане и добавете новата техника за самостоятелно заспиване. Бъдете ентусиазирани от успеха на детето така, все едно е вечер.

  • Забавлявайте се. Дръжте се шантаво. Първо може да се преструвате, че вие сте детето, а то е родителят. Ако имате време, сложете си пижамата. Или детето може да се опитва да приспи плюшената си играчка. Ако на детето не му е забавно, няма да се вълнува и когато дойде време за сън.

  • Повтаряйте репетирането няколко пъти седмично. Знам, че това може да се окаже трудно за работещите родители, но колкото повече се упражнявате, толкова по-добре. В краен случай може да го оставите за почивните дни.

Планирайте тази подготовка няколко часа преди лягане. Точно когато стане време за лягане детето е уморено. Изберете си време сутрин или следобед.


Съвет 2: Направете пауза

Това е един от любимите ми методи за сън, защото е толкова лек и плавен. Преди да започнете, трябва да имате представа колко време обикновено е нужно на детето ви да заспи, след като загасите светлините. (Ако в момента то разчита на вас да сте заедно за да заспи, подозирам, че сте наясно.)


Да речем, че изключвате светлините в 20:00 ч. и то заспива в 20:20 ч. В средата на този 20-минутен период излезте стаята, за да направите „пауза“ за кратък интервал, след което се върнете. Ето как става:

  • Репетирайте целия процес веднъж или два пъти през деня, така че детето ви да знае какво да очаква.

  • След обичайния ритуал преди лягане, завършете с тази мантра: „Обичам те. Време е да заспиш. Лека нощ." След това останете тихо в стаята.

  • В 20:10 казвате на детето, че правите кратка почивка. Излезте от стаята и обещайте, че ще се върнете скоро.

  • Върнете се в стаята след една минута и толкова развълнувано похвалете детето си, че номинацията ви за Оскар да е в кърпа вързана: „Виж какво голямо дете си! Остана в леглото и ти е толкова уютно! Добра работа!" Спокойно можете да го напрегръщате и нацелувате.

  • Останете в стаята докато заспи.

  • Направете същото на следващата вечер, но този път напуснете стаята за две минути. Вечер след това ще липсвате за три минути. Детето ви малко по малко ще увеличи способността си да остава само през нощта - и целта ви е то да заспи по време на една от паузите. Ако успее да заспи, все още е от решаващо значение да изпълните обещанието си да се върнете в стаята.

Когато детето ви в продължение на седмица се справя със самостоятелнос заспиване или достигнете пауза от 30 минути, може да приключите.


Съвет 3: Методът "Извини ме"

Това е различен метод, който включва многократни, много кратки почивки и работи за деца, които са склонни да плачат, да крещят или да стават, когато си тръгнете дори за кратко. Това обаче ще изисква повече енергия от вас.

Отново репетирайте веднъж или два пъти през деня, така че детето ви да знае какво да очаква.

  • Спазвате си вечерния ритуал и казвате "Лека нощ".

  • Малко след като изгасите светлините, казвате на детето си, че трябва да излезете за момент, за да свършите нещо. (Това се нарича упражнение „Извини ме“, защото звучи по следния начин: „Извини ме за секунда - трябва да проверя суфлето/баскетболната игра/цената на биткойните.“)

  • Стойте навън за 30 или 60 секунди (колкото време обикновено детето издържа преди да стане от леглото). Върнете се и развълнувано похвалете детето си.

  • Малко по -късно излезте отново за много кратък интервал.

  • През първата нощ ще направите това 20 до 30 пъти. Всеки път, когато се връщате, осигурявайте обичта и вниманието, които подкрепят смелостта на детето ви да бъде отделено от вас. През втората нощ постепенно ще увеличавате времето, което прекарвате извън стаята. Всяка вечер почивките ще стават все по - дълги, докато детето ви започне да заспива самостоятелно. След като успее да направи това в рамките на една седмица, мисията ви е изпълнена.

Източник: Parents.com | Превод: Сисанка

Последни публикации

Виж всички
bottom of page