top of page

Има ли детето ми високи нива на холестерол? Как да се справим?

Нашите тела се нуждаят от холестерол. Не можем да живеем без него. Високите му нива обаче далечен не са хубаво нещо. Най-добрият начин да контролирате вашия холестерол е да избирате правилните за вас храни и да се движите достатъчно.


Първата стъпка е да разграничите храните с високо ниво на холестерол и наситени мазнини в тях. Намаляването на тези храни е от значение за понижаването на нивата на холестерол за децата ви. Четенето на етикетите може да бъде от голяма помощ.. След като веднъж сте намалили приема на наситени мазнини, вие сте направили важна стъпка към по-здраво тяло. Ето и някои идеи за полезни храни, които няма да навредят на нивата на холестерол на вашите деца.


ХРАНИ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ НА ФИБРИ

Има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Въпреки, че нашето тяло се нуждае от двата вида, само разтворимите му помагат да намалим холестерола. Консумирайки 5-10 грама разтворими фибри всеки ден може да намали нашия „лош” холестерол от 5 до 10 %.

По-добре е да приемаме разтворими фибри отколкото добавки. Съветът ни е постепенно да увеличавате съдържанието на фибри и да приемате много течности и вода, тъй като прием на храни, съдържащи фибри без прием на течност, могат да предизвикат запек.

  • Зърнени храни (ечемик, обикновени овесени ядки, овесени трици, пълнозърнест хляб)

  • Плодове (сливи, цитруси, ягоди, ябълки, круши)

  • Боб и грах (сушен и консервиран боб, грах, леща)

  • Зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, моркови)

ХРАНИ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ НА СОЕВ ПРОТЕИН

Въпреки, че не е ясно дали соевият протеин сам по себе си намалява холестерола, той може да има такъв ефект, когато се използва като заместител на животинския протеин в млякото или месото, тъй като храните от животински произход естествено съдържат повече холестерол.


Между 2 и 4 порции соя дневно (25 гр. или повече) са подходящи за детското меню. В магазините се предлагат някои здравословни марки соево мляко, които съдържат по-малко от 2 грама наситени мазнини и по-малко от 10 грама захар. Такъв пример е тофу, охладен соев продукт. В хладилника могат да бъдат намерени много соеви заместители на месото.


ОМЕГА 3 намаляват някои мазнини в кръвта. Някои риби и черупчести са богати източници на омега-3, въпреки че бременните жени трябва да имат едно наум и да ограничат приема на риба и морски дарове с високо съдържание на живак.

  • ПОЛЕЗНИ: скариди, треска, сом, групер, червен карагьоз

  • ПО-ПОЛЕЗНИ: Миди, раци, омари, бяла риба

  • НАЙ-ПОЛЕЗНИ: Сьомга, херинга, стриди, палтус, консерва светъл тон

ЯДКИ В МЕНЮТО, ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО И ЗА ЗАКУСКА

Замяната на закуските с високо съдържание на наситени мазнини с ядки - особено бадеми - може да помогне за увеличаване на "добрия" холестерол. Ядките съдържат полезни мазнини, но са и висококалорични; избирайте такива без добавени масла и сол и не консумирайте повече от една малка шепа на ден: бадеми, лешници, пекан, шам фъстък, английски орехи.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page