top of page

"Детето ми не говори" - кога е време да се тревожим? Признаци и съвети.

Намирате ли за трудно да разбирате детето си, когато говори? Може би дори сте се питали дали не е нужно да се консултирате със специалист по речева терапия? Речта на детето ви е определяща за качеството му на живот. Недостатъчно развити говорни умения могат да доведат до затруднения в училище, проблеми с връстниците, дори с трудности при намиране на работа. Умението да се изразяваме добре е важно през целия ни живот.


Как би могъл да помогне речеви терапевт?

Сертифицираният речеви терапевт би трябвало да има магистърска степен и тренировъчен опит в следните сфери:

  • говорни дефекти (произношение и артикулация)

  • езикови дефекти (разбиране и използване на писмен и говорен език с думи и изречения)

  • затруднения със социалните комуникации (разбиране на социалните елементи на вербалната и не-вербалната комуникация)

  • когнитивно-комуникационни затруднения (концентрация, планиране и разрешаване на проблеми

  • затруднения с преглъщането (дисфагия)

Във всеки случай, когато имате притеснения относно речта или езиковото развитие на детето си, е добра идея да се консултирате със специалист по речева терапия или логопед. Все още не сте сигурни дали трябва да се притеснявате? Тук можете да намерите ощя малко информация за предупредителните знаци при забавяне или затруднение с речта.


От най-ранните бебешки звуци до напълно завършени изречения, всяко дете развива речта си със свое индивидуално темпо. Дори братя и сестри се развиват по различен начин. С това наум, по време на растежа и развитието на детето ви, би трябвало речта му да се подобрява прогресивно. Около 2 годишна възраст, детето би трябвало да е започнало да комбинира по две думи, например “моя топка” или “още бисквита”. Непознати на детето слушатели би трябвало да могат да разбират приблизително половината от това, което детето казва, докато около 3 годишна възраст би трябвало повечето хора да ги разбират със сравнителна лекота.

В случай, че някое от следните е налично при детето ви, може би е добра идея да се обърнете към говорен терапевт.

  • затруднение, което може да повлияе речта или езиковото развитие на детето (загуба на слух, неврологични заболявания като APD - auditory processing disorder, забавяне в развитието, или аутизъм);

  • Затруднения със следването на инструкции;

  • Използване на по-малък брой думи от връстниците му;

  • Заекване;

  • Затруднения с четенето или писането;

  • Генетична или семейна обремененост;

  • Подигравки заради начина му на гововрене;

  • Взаимоотношения или игри, които изглеждат необичайни;

  • Околните мислят, че детето ви е по-малко отколкото е;

Кои са причините за забавяне на речта?

Има няколко фактора, които биха могли да забавят говоренето, като проблеми със слуха, физически трудности с небцето, трудности с ученето, или някои диагнози като аутизъм или церебрална парализа. Възможно е говорните забавяния да се породят и без медицинска причина, когато детето е било в изолация. В говорната терапия често се третират симптомите, което означава, че не е нужна медицинска диагноза, за да се третират говорните затруднения.

Какво да очакваме от речевата терапия?

Когато детето ви започне да посещава терапевт, първо ще бъде прегледано. Всеки курс терапия се съобразява с индивидуалните нужди на детето. Терапевтът може да включи занимания като игра, говорене, книжки, и моделиране на звуци. Може също да добави терапия за артикулацията, което да помогне на детето с правилното изговаряне, или пък терапия включваща храненето и преглъщането, ако е необходимо.


Защо ранната помощ е от ключово значение?

Решението да се консултирате с говорен терапевт е първата стъпка към подпомагане на езикововто развитие при детето. Помнете, че колкото по-рано се започне работа, толкова по-бързо резултатите ще са налице.


Ако не сте сигурни как да намерите говорен терапевт, обърнете се към личния си лекар, за да ви насочи.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page