top of page

С грижа за бебето и детето - изборът, който ние правим!

Всяка бременна жена преминава ежедневно пред 120 дилеми и питанки, търсейки най-правилното решение на даден проблем, най-качествения и добър продукт за своето дете, най-интересния подход, който да използва за неговото развитие и образование, но невинаги това е достатъчно. Като майка на две породени деца, още през първата си бременност, винаги съм търсила т.нар. “чисти” продукти за тях, продукти с екологично чист произход, натурални съставки, компактни, удобни, улесняващи и жената, и детето.


Ако сте бременна в момента или вече сте преминали не един път през тази фаза от вашето човешко съществуване, то много добре знаете, че бебешките мокри кърпички са пръв, верен и незаменим пръв помощник, когато сте сама с бебето навън, ако случайно, точно в този момент, докато то похапва любимото си пюре или пие топло мляко, или пък го кърмите в обятията си, в памперса се случва “вулканична дейност”. Разбира се, да не забравяме, че всичко хубаво има и своята граница особено ако бебешката кожа е чувствителна или по-раздразнителна, ако бебешкото дупе е подсечено или протъркано на места. Всяка майка иска най-доброто за детето си, а ние сме готови да ви дадем най-правилните, полезни, проверени и интересни съвети още от най-ранна детска възраст, когато вашето бебе или дете има нужда от постоянна грижа, внимание, любов и чистота!


Наскоро попаднахме на една марка, която ни впечатли с иновацията в създаването и разработката на своя продукт от чист бамбук без никакво съдържание на пластмаса и химикали. Това са биоразградимите мокри кърпички Dr.Isla, за които научихме с интерес и почнахме да ползваме с удоволствие. Те са плътни, издръжливи, компактни и удобни, могат лесно да се поберат във вашата дамска чанта, в удобен контейнер за многократна употреба, а дори може да ги носите и в джоба си. Еха! В състава си те имат натурални масла, които допълнително създават усещане за мекота, природа, сигурност. Трудно е да се повярва, нали? Но нека ви разкажем истинската история, за да прецените сами.


Здравейте, много се радваме, че можем да разкажем на нашата аудитория за вашия продукт. Нека започнем от там - защо бамбук? Как взехте решението той да бъде основна съставка в производството?


Зад Dr.isla стоим хора, които ни е грижа за природата и как влияем на екосистемата. Пък и всички в екипа сме и родители, и доста взискателни потребители. В основата на продукта е целта той да е максимално добър както за потребителя, така и щадящ околната среда.. Ефектът върху природата оценяваме на база целия цикъл на продукта - от отглеждане на растението до остатъка след употреба.


След задълбочено проучване избрахме бамбука като една от най-щадящите култури. Бамбукът не изисква човешка намеса за отглеждане - няма нужда от торове и пестициди поради естесвената антибактериалност на растението. В същото време расте изключително бързо и реколта се събира няколко пъти годишно. Проучванията показват, че въглеродният му отпечатък е дори негативен - тоест, растението преработва повече въглероден диоксид, отколкото се отделя при събирането на реколтата и обработката ѝ. Не изисква количеството вода и енергия за отглеждане и преработка като памука, например.


Накрая получаваме кърпа, която е изключително нежна към кожата, а след употреба се разгражда напълно, за да обогати почвата… и цикълът започва отново.


А как решихте продуктът да бъдат бебешки мокри кърпички или пък, както често обичате да казвате - за таблото на колата? И защо точно Dr.Isla? Каква e символиката зад името на бранда?


Мокрите кърпи са изключителна иновация в 1957 година, но за съжаление без оглед на отпадъка. А удобството е факт, и то предизвиква търсене. В резултат, в момента можете да намерите мокри кърпи за всичко - за бебета, за лице, интимни, за обувки, за джантите на колата… Списъкът е безкраен, генерираният боклук е в стотици хиляди тонове годишно. А повечето такива кърпи са произведени от синтетични материали и разграждането им е до микропластмаси, които стават част от почвата, водата, и така по хранителната верига накрая ги похапваме.

Мокри кърпи Dr.isla не са само за бебета. Може да ги ползва всеки, за всичко; включително и за таблото на колата, и да спести отпадъка, който се генерира не само от синтетичните мокри кърпи, но и от опаковките.

А за символиката на бранда, мисля, че е ясна, ха-ха-ха. Акането е едно от трите основни дейности на едно новородено. Много важен аспект на физическото и психическо благосъстияние е не само за бебетата, но и за всички нас. Пък и какво име да дадеш на такъв продукт? Ние сме хора с чувство за хумор и името на бранда е израз на това, а и на цялата ни любов към човечеството.


Можете ли да ни разкажете за първите впечатления, когато създадохте кърпичките? Какво си помислихте, когато ги видяхте, изпробвахте и усетихте?


Удовлетворение. След толкова много проучване и работа, накрая имахме в ръцете си кърпи дори по-добри от очакваното. Постигнахме мекота и изключителна здравина; достатъчно влажна, но не прекалено напоена. С лек, естествен аромат и без така типичната лепкавост. Трудно ни беше да повярваме дори! На моменти, в процеса на разработка, се чудехме дали е постижима целта ни.


Единствено не ни допада фактът, че все още нямаме опция за разградима опаковка на мокрите кърпи. Към момента обаче се появяват все повече разработки на такива материали и се надяваме, че скоро ще имаме достъпен вариант на разградима опаковка.


А от колко време Dr.Isla се представя на българския пазар? Каква е вашата аудитория - предполагаме бремени жени, жени с бебета и новородени или по-малки деца? За кого друг може да са подходящи кърпичките от бамбук?


Продуктите ни са на пазара от 2 години. Голяма част от клиентите ни са родители, що се отнася до мокрите кърпи. Но компресираните кърпи се ползват от всички - деца, родители, планинари, спортисти, къмпингари…

А какво са компресираните бамбукови кърпички на Dr.Isla? Това е невероятна иновация и различен прочит на стандартните пакети, големи, обемисти опаковки, които трудно се побират в дамската чанта или мъничката детска раница?


Компресираните бамбукови кърпи са изключително удобен продукт, с който се гордеем. Кърпата всъщност е таблетка с диаметър 2 см и височина от около 0,6 см. Необходими са 5 мл. Течност, за да напоите таблетката и да имате “прясно сготвена” мокра кърпа.


Невероятно леки и компактни са. Контейнер със 7 или 12 кърпи наистина се побира и в най-малките джобове и дамски чанти. Представете си какво предимство е при приготвянето на раница за планински преход, да речем.


Тук освен, че кърпата е здрава и биоразградима, голямо предимство е липсата на лосион. Това оставя контрола в ръцете на потребителя - с какво ще напои кърпата и за какво ще я ползва. Ние препоръчваме само вода. Това е достатъчно за да се справите с повечето задачи, включително и с калното колело или мръсната фурна.


Какви са отзивите на вашите потребители? Какво споделят те за бранда и имате ли интересни истории, които да разкажете на аудиторията ни?


Прекрасни отзиви имаме за продуктите си. Който ги е изпробвал, остава верен на бранда и ни препоръчва при всяка възможност. Това ни показва, че сме се справили добре. Имали сме коментари за цената най-вече. Бяха сравнявани с кокаин, или пък “да не би да са със златни нишки”, ха-ха. Мисля, обаче, че повечето потребители са наясно, че качеството определя цената.


Защо за вас е важно и значимо бебешките продукти да бъдат с екологични съставки, натурален произход, без съдържание на пластмаса, химикали, алкохол и неестествени аромати?


Важно е всички продукти да са такива, не само бебешките.


Пластмасата сама по себе си не е лош материал. Проблемът е как се използва. И съответно колко и какъв отпадък генерира. Мястото й не в състава на хигиенните продукти, защото те няма как да бъдат рециклирани и това води до огромни количества микропластмаси в екосистемата.


Химикалите и неестесвените аромати са изключително вредни. Да не збравяме, че кожата е най-големият ни орган. Няма значение дали си слагате крем на ръцете, или го ядете. И в двата случая тялото го абсорбира. Изкуствените аромати, парабени, химикали, консерванти влияят на здравето ни, но не в положителна посока. За ароматите например има изследвания, които доказват, че водят до стерилитет. Представете си с какво “храним” телата си.


А що се отнася до алкохола, той изсушава кожата, а бебешката кожа е принципно суха. Тя има нужда от точно обратното.


Могат ли родителите спокойно да оставят децата си да се цапат, да тичат, да похапват с ръце и да спрат със забраните - “Не пипай това, ще се изцапаш” или “Мръсен си, не яж това с ръцете си”?


Никога не знаеш откъде ще дойдат витамините, ха-ха. Децата трябва да бъдат оставяни да тичат и да се цапат свободно. Противници сме на храненето с мръсни ръце обаче. Най-добре е децата да се учат да мият ръцете със сапун и вода. Мокрите кърпи са за ситуации, в които няма достъп до сапун и/или вода.


Ако пред вас се изправи родител, бременна дама или просто жена, която иска да закупи кърпичките и да ги изпробва в своя дом, кои са основните предимства, които ще й споделите за тях?

Не правим космически совалки. Нещата са много простички:

  1. Биоразградими са, така че можете спокойно да ги изхвърляте с битовия отпадък. Спокойно ги изхвърляйте в домашния компост, или даже ги заровете в саксия;

  2. Можете да ги използвате за всичко - лице, ръце, дупе, обувки, колело;

  3. Преизползвайте или рециклирайте опаковката.

Заедно с вас подготвяме едно много интересно проучване за нагласата на родителите към детските мокри кърпички, тяхната употреба, избор, качество, съставки, регулярно използване и търсене. Какво е важно за вас, като експерти в своята област, да споделите по този въпрос? Защо родителите трябва да правят ежедневно информирани избори, а да не се доверяват на красивата опаковка, промоционалната цена, количеството и ароматите, например?


Реалността ни е горе-долу такава: затрупани сме с информация, често ненужна, непълна или пък неясна. Както никога, имаме постоянен достъп до всякаква информация, само трябва да знаем как да я потърсим. И въпреки това, поради обема данни, които мозъците ни обработват постоянно, често се изморяваме и вземаме по-лесното решение - да се доверим на опаковката, или цената например, вместо да се запознаем със състава.


За съжаление капитализмът не се интересува от дългосрочните последствия, а от краткосрочните (финансови) резултати. Мисля, че ние всички постоянно трябва да се опитваме да правим информиран избор, за себе си и за децата си. И целта е оцеляването - на индивида, на вида, на екосистемата, на планетата.

Откриваме, че кърпичките не са само за деца. Могат удобно да се използват за пътуване, море, в самолет, на къмпинг, на планина, навсякъде. Чудесно е, че един продукт може да има толкова разнообразно приложение, което не свързва едното с другото. Има ли различни видове кърпички или всичките са едни и същи, т.е. човек няма да сбърка, ако поръча?


Определено никой не би сбъркал, независимо дали с мокрите или компресираните кърпи Dr.isla. Всичките ни продукти са 100% бамбук, съответно биоразградими. И в двата случая кърпата е голяма, плътна и здрава. Зависи дали предпочитате традиционната мокра кърпа, или сте готови на участие в процеса с цел спестяване на място и контрол върху крайния продукт.


Планирате ли представянето на друг вид продукт, отново създаден от бамбук или друг вид екологичен материал ,или ще фокусирате цялото си внимание и мисъл в Dr.Isla?


Dr.isla е с фокус хигиенни продукти и обмисляме варианти за други бамбукови продукти в тази линия. Освен бамбука, има и още една много интересна за нас суровина, от която планираме да предложим вариации на продуктите ни. Тайни обаче за момента няма да издавам. А и това са планове за бъдещето. В момента сме фокусирани върху развиването на бранд и пазари.


Къде могат да ви открият нашите читатели? Откъде могат да поръчат кърпичките и да споделят своята обратна връзка след употребата им?


Освен от онлайн магазина ни, продукти Dr.isla могат да бъдат закупени основно в био магазини, дрогерии, аптеки, спортни и Zero waste магазини - както физически, така и онлайн. На сайта ни има секция “Къде да ни намерите” с подробна информация за повечето локации.


Благодарим ви за това прекрасно интервю и споделяне на “тайните зад Dr.Isla”. За нас бе истинско удоволствие. Продуктите на Dr.Isla може да откриете в техния обновен уебсайт: https://drisla.bg/, както и в социалните мрежи.


Ето и малко повече информация за кърпичките на Dr.Isla:

  • Произведени изцяло от био-сертифициран бамбук (нежен към кожата, естествено антибактериален);

  • Формула с натурални съставки и 99% вода;

  • Хипоалергенни;

  • Без алкохол, оцветители, силикони, парабени, парфюм;

  • 100% биоразградими;

  • Рециклируема опаковка;

  • Бамбукови (възобновяем ресурс с нулев въглероден отпечатък);

  • Висока плътност и изключителна здравина;

  • Без остатъчен аромат и лепнещо усещане;

Съдържание:

Вода 99%, Екстракт от Алое Барденсис листа 0.2%, Цветен екстракт от портокал 0.1%, Токоферил ацетат 0.03%, Масло от Индрише 0.03%, Натриев Бензоат 0.3%, Натриев Цитрат 0.01%, Сребърен Цитрат 0.01%, Лимонена Киселина 0.02%, Глицерин 0.3%, Глицерил Каприлат 0.2%

А пък компресираните кърпи са леки и компактни, с 0 добавки към текстила. Тук е изцяло във ваши ръце с какво ще ги напоите.


*Материалът се реализира в партньорство с бранда Dr.Isla. но мнението и обратната връзка за използването на продуктите се определя от личните предпочитания на потребителя, читателя и клиентите на бранда.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page