top of page

Детето ми НЕ иска да се храни? Злоядство. Злоядо дете у дома.

Като педиатър постоянно чувам едно и също нещо от родителите: “Детето ми почти нищо не яде.” Всички деца имат период, в който са злояди. По този начин изграждат своята независимост. Но някои деца са по-злояди от други и упорито отказват да ядат всичко освен няколко избрани храни.


Какво могат да направят родителите в такива случаи? Нова статия, публикувана в списание Pediatrics, дава добра представа за злоядството и как можем да го избегнем или подобрим.


Какво разкрива това проучване?

Злоядството се развива рано и се задържа. Учените разгледали навиците на деца между 4 и 9 годишна възраст и открили, че злоядите деца често си остават злояди, когато пораснат. Това означава, че родителите трябва да започнат да обръщат внимание на проблема от много рано, най-добре още преди детето да е навършило 2 години (преди сериозното търсене на независимост да е започнало). Приготвяйте на детето разнообразни храни, включващи много и различни видове плодове и зеленчуци. Не приготвяйте храна отделно и само за детето. Нека то да яде каквото и вие (без храни, при които има риск от задавяне). Това работи най-добре когато и вие се храните разнообразно, така че бъдете креативни!


Емоциите играят важна роля. Понякога злоядството е част от по-голям проблем, а не е проблем само по себе си. Проучването открива, че деца, които изпитват трудности при управляването на емоциите си, често са доста по-капризни. Какво означава това за родителите? Ако детето ви има проблеми с разнообразното хранене и поведението се консултирайте със своя лекар. Проблемите в поведението са точно толкова важни, колкото здравословните проблеми и точно както при тях, е най-добре да се погрижите още в самото начало.


Злоядите деца обикновено не са твърде слаби. В повечето случаи са по-слаби от връстниците си, но не по нездравословен начин. Така че освен ако педиатърът ви не е загрижен за теглото на детето и вие не трябва да бъдете.

Родителите също играят важна роля. Учените са открили, че когато родителите са много строги за храните, които детето трябва (и не трябва) да яде, или когато настояват детето да се храни по определен начин, то е много по-вероятно да стане злоядо.Това може да доведе и до ситуации, в които детето не иска да яде определени неща, което кара родителите да настояват детето да се храни със здравословни и висококалорични храни, което от своя страна може допълнително да влоши хранителните навици на детето.


Позитивното отношение наистина помага

Голяма част от проблемите с храненето могат да са свързани с негативни мисли и спомени за определени храни или храненето като цяло. Колкото по-ентусиазирани и позитивни сте за храната, толкова повече това ще се пренася и върху детето. Ето и няколко идеи как да постигнете това:


1. Хранете се заедно, като семейство и се забавлявайте в същото време. Храненето заедно поставя фокуса върху социалният аспект, а не толкова върху самото ядене. Ефектът е най-добър, когато тези споделени моменти са приятни за всички, така че оставете настрана всички устройства, споделяйте случки и истории и се забавлявайте.

2. Не насилвайте детето да се храни. Насърчавайте го да опитва нови храни, но не се карайте с него за тях. Избягвайте всеки път да го карате да си изяжда всичко, но и не му позволявайте да си разваля яденето със закуски, мляко или сок преди хранене - трябва да е достатъчно гладно преди да седне масата, за да иска да яде.

3. Включвайте детето си в приготвянето на храната. Разглеждайте рецепти заедно, не се притеснявайте да изпробвате нови от време на време. Взимайте детето, когато пазарувате. Ако отглеждате нещо у дома, позволявайте и на детето да се включва в процеса.


Промяната на навиците на детето може да отнеме време, така че имайте търпение. Ако все пак не виждате подобрение, обърнете се към вашия лекар. Заедно ще намерите решение на проблема.


Източник: Claire McCarthy, MD, Senior Faculty Editor, Harvard Health Publishing | Превод: Александър Георгиев

Последни публикации

Виж всички
bottom of page