top of page

Поведенчески проблеми при децата след развод. Съвети за родители.

След развод или раздяла на родителите не е необичайно децата да развият някои поведенчески проблеми. Емоционалните реакции и преживявания при децата в подобни ситуации не би следвало да са изненада, тъй като в крайна сметка разводът или раздялата са предизвикателство, през което минава цялото семейство.


В зависимост от възрастта и други фактори, децата невинаги са достатъчно зрели в емоционално отношение, за да разберат причините за родителската раздяла и затова фрустрацията и стресът, през които преминават, дават отражения в поведението им. Поведенческите проблеми при деца, чиито родители са в развод, може да включват от по-леки емоционални прояви до разрушително/агресивно поведение.


Осъзнаване на проблема и превенция

Чувството на гняв, объркване, фрустрация и тъга са част от емоционалната буря, през която минават децата в резултат на събитията в живота им. И докато не можем да определяме как да се чувства детето при развода или раздялата, то можем да имаме предвид някои неща и да обръщаме повече внимание на поведението на детето и на своето собствено поведение.

  • Бъдете нащрек за притеснителни знаци като агресия и депресивност.

Разговаряйте с учителите, треньорите и други възрастни, които прекарват време с детето ви, за да сте наясно с поведението му извън къщи. Воденето на дневник с проявите на детето и определени проблеми, които сте забелязали, е добър начин да документирате и помните какво се е случило – а това може да се окаже от голямо значение, ако установите притеснителни реакции в поведението на детето, които не преминават и се наложи да разговаряте със специалист.


Ако е възможно, поддържайте активен диалог с другия родител по отношение поведенческите прояви при детето. Единият родител може да забележи определено поведение на детето, когато е с него у дома, докато другият родител може да забележи нещо съвсем различно. Разпознаването на различните реакции у детето по отношение на разнообразните стресови фактори от околната среда, е от изключително значение, за да осигурите адекватна подкрепа и помощ на детето.

Обръщайте внимание и на собственото си поведение

В ролята ви на разведен или разделен с другия родител, с когото споделяте попечителство или време за прекарване с детето, е важно да обръщате внимание и на вашето собствено поведение, когато сте с детето.

Вашите думи и отношение имат голямо влияние върху начина, по който детето ви възприема света и конкретната ситуация. Определени реакции, като например да се изказвате негативно за бившия си партньор или да демонстрирате пред детето колко много сте наранени и тъжни от раздялата, може лесно да повлияе на неговите чувства, занемаряване на външния вид или задълбочаване на някои поведенчески проблеми.


Ако забележите, че ви е трудно да контролирате собственото си поведение, признайте това и потърсете начин да се справите и да облекчите негативните си емоции по някакъв начин или с помощта на специалист. Родителите са модел за подражание на децата си – имайте го предвид, когато се опитвате да се справите с емоциите си и когато се опитвате да помогнете на детето да се справите с неговите собствени емоции.


Начини за справяне:

Ако забележите нещо необичайно в поведението на детето си, колкото по-бързо предприемете нещо, толкова по-добре. Много партньори чувстват вина заради развода си и по тази причина пропускат/подценяват някои промени в детето си след като са се разделили. Но това може да провокира влошаване на поведението и дълготрайни отражения в благосъстоянието и емоционалното здраве на детето.

  • Подобряване на емоционалната интелигентност на децата

Децата невинаги могат вербално да обяснят защо са избрали да се държат по определен начин. Способността да разбираме в дъблочина мотивите си се случва с времето в процеса на съзряване и израстане – затова не е по силите на повечето малки деца.


Да разговаряш за чувствата си е заучена способност и зависи от родителите да развият тази способност у детето от ранна възраст. Пълноценното общуване с детето и предоставянето на свобода да разговарят за чувствата си, е добър начин да ги научим да правят връзката между емоциите и поведението си. В ролята ви на родители е важно да обсъждате помежду си как възпитавате детето вече в отделни домове и какви по-съществени разговори водите с детето. Обсъждайте заедно това, което ви е направило впечатление и дали сте съгласни един с друг, че дадено поведение у детето е само временно явление. Ако установите, че някои прояви в поведението на детето са продължителни и тревожат както вас, така и другия родител или пък други хора, свързани с детето, вероятно е време да потърсите помощ.


Обърнете се към специалист

Някои поведенчески проблеми са краткотрайни явления, но в някои случаи – когато проблемите са твърде сериозни или много продължителни – най-добре е да потърсите за детето си помощ от специалист.

Консултанти, терапевти и други специалисти в областта на психичното здраве, са обучени да разпознават и да се справят с различни поведенчески проблеми и прояви у децата. Понякога децата се чувстват по-свободни да споделят за чувствата си пред доверен човек, който не учства пряко в семейния живот. Специалистът би могъл да прецени дали не се случва нещо по-сериозно, което евентуално да застрашава здравето на детето ви.


Както за детето ви може да има голяма полза от такава помощ, така и за вас самите. Ако забележите проблеми и в своето собствено поведение или пък изпитвате емоции, с които не успявате да се справите, би било добре и вие да потърсите някакво съдействие за това. Отново да уточним, че родителите са модели за подражание на своите деца и затова колкото по-ясно разбирате това, толкова по-добър пример и действия следва да задавате като модел за вашите деца.


Поведенческите проблеми у децата след развод или раздяла на родителите са често срещано предизвикателство за много семейства, но има начини за съвместни действия на родителите, които биха подобрили нещата за всички.

Да наблюдавате своите и на детето си емоции, да инициирате обсъждането им, да се заредите с търпение и да си дадете сметка кога е време да потърсите специализирана помощ – това са важни неща, които да прилагаме в случай, че забележим проблем с поведението на детето си. Справянето с поведенческите проблеми е част от оздравителния процес след развод. Опитайте се да се справите с това, което се случва в момента, за да предотвратите развитието на по-сериозни и дълбоки проблеми в бъдеще.

Източник: OurFamilyWizard | Превод: А. Александрова

Последни публикации

Виж всички
bottom of page