top of page

Какво количество кофеин е безопасно по време на бременност?

Умереността е ключова

Нищо не може да се сръвни с първата глътка кафе рано сутрин. Преди да забременеете първата чаша кафе сутрин, чай или безалкохолна напитка ви помага да стартирате деня си.

Сега, след като сте бременна, безопасно ли е да приемате кофеин или да се въздържате от него изцяло? Д-р Моника Светс говори дали е безопасно или не да се пие кофеин докато сте бременна и как може да повлияе на вашето бебе.


Колко е твърде много?

Повечето хора получават техния течен кофеинов фикс чрез безалкохолна или енергийна напитка, чай или кафе. Ако сте бременна, Американската Организация за Бременност препоръчва да намалите вашия прием на кофеин на 200 мг на ден, това включва и храни съдържащи кофеин.


Но как ще разберете дали достигате вашия лимит? Кофеин може да се открие в следните продукти:

  • 1 безалкохолна напитка: 40 мг

  • 1 чаша чай: 75 мг

  • 1 250 мл енергийна напитка: до 80 мг

  • 1 чаша инстантно кафе: 100 мг

  • 1 чаша филтрирано кафе: 140 мг

  • Шоколад: 31 мг

  • 1 чаша безкофеиново кафе: 12 мг

  • 1 чаша топъл шоколад: 9 мг

„Кажете на вашия лекар колко кофеин приемате, за да ви насочи към правилния количествен прием на кофеин” казва д-р Светс.

Кофеинът ще засегне ли моята бременност и бебе?

По време на бременност, ще ви отнеме по-дълго време да метаболизирате кофеина. Това означава, че кофеинът ще се задържи в кръвообращението ви малко по-дълго от обикновено, след като пиете кафе или други напитки съдържащи кофеин. Това също се нарича кофеинов клирънс, т.е. колко време ще отнеме на кофеина да напусне кръвообращението ви.


Плацентата осигурява бебето ви с храна и кислород чрез пъпната връв. Поради този факт, когато пиете кафе или други кофеин съдържащи напитки, бебето ви също ще ги приема в организма си. Въпреки че има множество изследвания с разнообразни резултати, добре е да държите всекидневния си прием на 200 мг.


Едно проучване установи, че количеството кофеин прието по време на бременност няма да има ефект върху сънят на бебето в първите три месеца след като се роди.


Изседователи от университета от Пелотас са направили проучване на деца на около 900 жени консумирали кофеин по време на бременността. Те установиха, че кофеина не въздейства на съня на бебетата в първите три месеца, след като се родят. Друго проучване изследва приема на кофеин при кърмене и установи същите резултати.

Ако става въпрос за кърмене, възможно е бебето ви да усеща ефекта от кофеина.


Друго проучване показва, че влошения ритъм сън-бодърстване и раздразнителност преобладава при бебета, чийто майки пият по 10 или повече чаши кафе дневно докато кърмят.

Тези, които пият повече от 450 мл кафе дневно може да съдържат по-малко желязо в кърмата си.


„1 чаша сварено кафе средно излиза на 137 мг кофеин, а изследванията показват, че 200 мг е предостатъчно” казва д-р Светс. „Така че, ако приемате по една чаша кафе на ден, всичко ще е наред.”


Американският колеж по Акушерство и Гинекология подържа препоръката за умерена консумация на кофеин и че не изглежда да е основен допринасящ фактор при спонтанен аборт или преждевременно раждане.


Ако сте несигурни колко кофеин е твърде много и имате въпроси отностно вашата диета, говорете с вашия лекар, за да вземете правилното решение за вас и вашето бебе.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page