top of page

Как да сведем до минимум играчките на децата у дома?

Ако всеки ъгъл от къщата ви е пълен с играчки, а детето ви си играе само с няколко от тях, може би е време да намалите размера на колекцията. За да ви помогнем да започнете, сме ви подготвили няколко съвета как да разчистите и да задържите здравословен минимум в дългосрочен план.


Защо трябва да разчистваш играчките на детето?

Всички искаме най-доброто за децата си и лесно можем да прекалим с модерните играчки и устройства. А с всички любящи баби дядовци, лели, чичовци и приятели, които постоянно купуват подаръци, много скоро ще се окажете в къща, пълна с играчки.


И все пак има многобройни предимства в това да имаме по-малко играчки. За родителите това означава по-чист дом и по-малко хаос, което води до намаляване на стреса и по-добро фокусиране. Тези резултати се забелязват и при децата. Според проучване на Университет Толедо в Охайо, по-малкия брой играчки подтиква детето да се фокусира и ангажира с тях в по-креативни и въображаеми игри. Смята се, че децата ще играят по-дълго с дадена играчка, когато не се разсейват и натоварват с голям избор.

По-малко играчки означава и по-малко отпадъци. Избирайки качество пред количество и купувайки само играчки, с които детето ви ще си играе дълго време, ще спестите пари в дългосрочен план.

Кога трябва да се отърва от играчките?

Простият отговор тук е: когато детето вече е голямо за дадената играчка или когато спре да си играе с нея. Това може да е трудно, ако виждате сантименталната стойност на играчката, но се постарайте да се освободите от бебешки играчки, когато детето е вече не 3 години. Преди да започнете разчистването, наблюдавайте няколко седмици с какво си играе детето ви и скрийте неизползваните играчки за малко, за да видите дали ще ги потърси. Това ще ви покаже, кои играчки детето ви цени.


След това приберете играчките за следващо дете, дарете ги, или рециклирайте негодните. Добре е да разчиствате поне два пъти годишно.


Как да използваме по-малко играчки?

Наемете играчка (или две)

Чудесен начин да видите, какво харесва детето ви, без да препълвате къщата. Постоянно променящият се избор подпомага за осигуряването на по-разнообразно и фокусирано време за игра. Можете да задържите играчката толкова, колкото искате и дори да я закупите, ако детето я харесва или да я върнете и да вземете друга. Този вариант ще се хареса на родителите, които искат да живеят устойчиво. Колкото по-малко играчки попаднат на бунището, толкова по-добре за природата.


Включете детето в разчистването

Това е чудесна възможност да научите детето си да подрежда и рециклира. Може да започнете когато е на около 3 години като обясните, че играчките, с които вече не си играе, може да отидат при някой друг.

Не се тревожете, че ще го разстроите, детето вероятно ще се почувства добре от това, че някой друг използва играчките. Опитайте се да го направите забавно, например да играете на магазин докато разчиствате. Детето може да помогне с избора на място за подредба на играчките, които ще запази.


Ако детето има много бройки от един вид играчка, помолете го да си избере с кои искае да продължи да си играе. Не го притискайте, за да не съжалява за решението си. Ако се притеснявате, скрийте играчката за известно време и вижте дали ще я потърси.


Организирайте по групи

Това може да звучи очевидно, но ако имате играчки из цялата къща, трудно ще имате представа, каква е бройката им. Започнете да групирате – например всички малки колички в една кутия, по-големи превозни средства в друга. Уверете се че комплектите не се разпръскват. Всичко, което не попада в никоя група, съберете в отделна кутия. Накрая, надпишете кутиите (с картинки за по-малките деца), за да знае всеки къде принадлежат, когато стане време за подреждане.


По играчка на ден

Ако идеята за основно разчистване ви идва натоварваща, защо не си поставите цел да сортирате един тип играчка на ден за около седмица или месец? Можете да си категоризиране дните, например, един ден за книги. Съберете ги на едно и махнете всички накъсани или неподходящи за възрастта. Останалите подредете по категории – с картинки, с 3D иллюстрации и т.н.


Една вътре, една вън

За да предотвратите ново пренатрупване, усвоете кът за играчки, като голям рафт, шкаф или кутия. Това ще е полезно за живущи в малки жилища. За малки деца, може да имате един кът в общо помещение и един в детската стая. Обяснете на детето, че напълни ли се този кът, няма място за повече играчки. Упражнявайте правилото една вън, една вътре и ако иска нова играчк ще трябва да избере с коя да се раздели. Това ще го накара да осъзнае ценноста на играчките и да се замисли кои от тях наистина иска за в бъдеще.

Подредете легото

Ако детето ви харесва лего, със сигурност имате безброй торбички и кутии, пълни с части. Как да подредим легото е често задаван въпрос в нета. Най-честият отговор е да го групирате. Можете да го направите по следните начини:

  • Кодиране по цветове. Купете комплект от чекмеджета, с тавички с различен размер и форма и разделете легото по цветове. Дори детето ще може лесно да разтреби по този начин.

  • Размер/тип. Подредете по форма и размер, например плоски парченца, средни тухлички и т.н.

  • Смесете ги. Най-лесният начин е да купите голяма пластмасова кутия или торба и да приберете всички части там. Все пак част от е да се намери нужната част – така детето ви ще бъде заето за дълго време.

Сменяйте, сменяйте и сменяйте

Ако имате допълнително място за складиране, таван или гараж, опитайте да подменяте играчките регулярно. С по-малко играчки, детето ще си играе по-дълго и всеки път, когато подменяте, ще се чувства сякаш получава нови.


Източник: Mumsnet| Превод: Симона Стоева

Последни публикации

Виж всички
bottom of page