top of page

Как да бъдеш модерен родител?

Всички ние искаме да бъдем най-добрите родители, които можем да сме за нашите деца, но често съществуват противоречиви съвети как да отгледате дете, което е уверено, добро и успешно. По време на цирковото изкуство на родителството е важно да се съсредоточите върху балансирането на приоритетите, жонглирането на отговорностите и бързото прелистване между нуждите на вашите деца, други членове на семейството и вас самите.


Съвременните родители имат на разположение целия интернет и не следват нито един авторитет. Трудно е да се избере на кого или на какво да се вярва. Тук ще говорим за това как да помогнете на детето си да стане човек, който наистина харесвате, без да се губите в процеса.


Кой е най-правилният родителски стил? Добра новина! Няма такъв.

Изследванията ни казват, че за да се отгледа самостоятелно дете с високо самочувствие, е по-ефективно да бъдеш авторитетен, отколкото авторитарен. Искате детето ви да ви слуша, уважава и вярва, вместо да се страхува от вас. Искате да бъдете подкрепящи, но не и кръжащи родители, обсебващи всеки аспект от живота на детето.


Как намирате правилния баланс?

С развитието на вашето дете предизвикателствата ще се променят и мисленето ви може да се развие, но подходът ви трябва да бъде последователен, твърд и любящ. Помогнете на детето си да научи чрез опит, че усилията изграждат увереност и ви помагат да се справяте с предизвикателствата. Калибрирайте очакванията си за това, което детето ви може да прави самостоятелно, независимо дали имате бебе, което се учи да спи през нощта, малко дете, което помага, като прибира играчките, или по-голямо дете, което разрешава конфликти.


Не забравяйте, че няма само един правилен начин да отгледате дете. Правете всичко възможно, доверете се на себе си и се насладете на компанията на малкия човек в живота си. Вашето здравословно отношение към съня, храната и дисциплината ще повлияе на децата ви по най-важните начини. Правилният детски и бебешки режим се изгражда на основата и на добър сън.


От самото начало бебетата се различават значително в моделите си на сън. И родителите също се различават по отношение на това как се справят с прекъснатите нощи.


Има две основни въпросителни около съня на бебетата след първите месеци, когато се нуждаят от хранене през нощта – дали да успокоите бебето, за да заспи или не - и много родители се колебаят напред и назад. Тези, които вярват в т.нар. sleep training, включително много експерти по съня, биха казали, че като помагат на бебетата да се научат да заспиват сами и да се успокоят, когато се събудят през нощта, родителите им помагат да овладеят жизненоважни умения за комфорт и независимост.

Двете техники за това са:

  • Постепенно заглъхване, при което на бебетата е позволено да плачат за кратки, предписани интервали в продължение на няколко нощи.

  • Родителите отлагат заспиването постепенно увеличаващи се интервали от 15 минути, така че детето да се уморява все повече.

И много родители съобщават, че тези стратегии подобряват моделите на съня на децата им, както и техния собствен. Но има и родители, които намират идеята да оставят бебето да плаче през нощта за прекалено сурова.

Каквото и да опитате, не забравяйте, че някои бебета, каквото и да правите, не са поспаланковци. Родителите трябва да са наясно какво може да им причини липсата на сън, тяхното ниво на функциониране и техните взаимоотношения, както и да приемат сериозно собствените си нужди от сън. Така че, помолете за помощ, когато имате нужда от вашия педиатър или доверен приятел или член на семейството.

Време за лягане! Задължителна рутина в семейството.

За по-големите деца правилата около съня са по-ясни: Изключете устройствата, четете на глас преди лягане и изградете ритуали, които помагат на малките деца да се отпуснат и заспят. Установяването на редовни рутини за подготовка за сън и последователни модели на сън ще бъдат още по-важни, когато децата пораснат и се очаква да бъдат будни и бдителни по време на учебните часове; да си набавиш достатъчно сън и ходенето на училище отпочинал, ще спомогнат за успеваемостта на учениците в училище и тяхното социално поведение.


Когато детето ви е в периода на юношеството, часовникът му ще се измести, така че да бъде „програмирано“ да остане будно до по-късно и да спи до по-късно. Отново, добрата семейна „хигиена на съня“, особено около темата за екраните преди лягане, в спалнята и дори в леглото, може да помогне на тийнейджърите да получат необходимия сън. Приемайки съня сериозно, като жизненоважен компонент на здравето и щастието, родителите изпращат важно послание към децата на всяка възраст.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page