top of page

9 факта, които всяка жена трябва да знае за своята фертилност

Не знаете много за фертилността, но се надявате да забременеете? Обърнете внимание на следните важни факти!


Жените обикновено не обръщат особено внимание на своята фертилност, освен ако не става въпрос за здравословното им състояние, свързано с менструалния цикъл. И все пак, когато се опитвате да забременеете, е възможно с изненада да научите, че забременяването не е толкова просто, колкото изглежда. Всъщност много жени имат предубеждения относно своята фертилност, въпреки че множество фактори влияят върху способността за зачеване. В крайна сметка е трудно да се отсеят фактите от измислиците, когато съществуват множество градски легенди и суеверия.


Д-р Лиана Коу, акушер-гинеколог в практиката STO+G на Медицински център Томсън, отговаря на често задавани въпроси относно фертилността.


1. Не можете да увеличите броя на яйцеклетките си.

„За съжаление, телата ни не са в състояние да произвеждат повече яйцеклетки“, казва д-р Коу. „Жените се раждат с всички потенциални яйцеклетки, които някога ще имат, и броят им постепенно намалява с течение на времето.“

Тя обяснява, че едно новородено разполага с около 1 до 2 милиона яйцеклетки. Този брой постепенно намалява до няколкостотин хиляди през пубертета. От тази възраст нататък количеството яйцеклетки намалява постепенно с всяка година, като по-значителен спад в броя им настъпва след 37-годишна възраст.

2. Вашата менструация е показателен признак за вашата фертилност.

Редовността (или нередовността) на вашия менструален цикъл оказва влияние върху шансовете ви за зачеване.

„Жените трябва да имат овулация (освобождаване на яйцеклетка от яйчника) всеки месец и ако не настъпи бременност, лигавицата на матката ще се отдели и ще изтече под формат ана менструация“, обяснява д-р Коу. „Редовният месечен цикъл обикновено показва редовна овулация. Нередовната менструация често е знак, че не се осъществява овулация.“


Тъй като овулацията е необходима за настъпване на бременност, нередовният цикъл може да намали шансовете ви за зачеване. „Това може да е признак за скрити медицински състояния, които пречат на освобождаването на яйцеклетката, като отклонения във функциите на щитовидната жлеза и пролактина“, обяснява д-р Коу.


3. Можете да забременеете без оргазъм.

„Има някои теории, че женските оргазми водят до спазми на матката, които могат да задвижат сперматозоидите към яйцеклетката“, отбелязва д-р Коу. „До момента няма проучвания, които да доказват този факт, но можете да направите секса по-приятен, за да премахнете стреса от зачеването!“

Въпреки че е желателно да стигнете до оргазъм по време на секс, липсата на такъв по никакъв начин не намалява способността ви да забременеете.


„Разбира се, необходимо е мъжът да съумее успешно да еякулира, за да отдели сперма за зачеване“, отбелязва д-р Коу.


4. Зачеването на по-късна възраст е по-голямо предизвикателство.

„Както вече стана дума , броят на яйцеклетките, с които една жена разполага, намалява постепенно и равномерно с всяка изминала година“, казва д-р Коу. „След 37-годишна възраст броят им спада по-драстично и това води до по-малък шанс за зачеване.“

В допълнение, зачеването след 35-годишна възраст увеличава риска от хромозомни проблеми с яйцеклетките, както и от по-висок шанс за спонтанен аборт.

И все пак, повечето жени на 35-годишна възраст имат 15 до 20% шанс да забременеят през конкретния месец – или почти 80% шанс да заченат в рамките на една година. Да бъдете по-зряла майка предлага многобройни предимства, затова не се ако се опитвате да имате бебе на по-късна възраст, бъдете смели и действайте!


5. Теглото ви играе роля в способността ви да забременеете.

Здравословният начин на живот и тегло са оптимални за зачеването, тъй като високият индекс на телесната маса (ИТМ) от > 30 кг/м2 може да предотврати овулацията и да намали фертилността, отбелязва д-р Коу.

От друга страна, прекомерно нисък ИТМ (< 19 кг/м2) също предотвратява овулацията, което от своя страна намалява фертилността. Затова се фокусирайте върху поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения.


Възможно е някои хора да се чудят дали някоя жена може да се окаже „в прекалено добра форма“, за да забременее. Д-р Коу обаче уверява, че докато менструацията е редовна, малко вероятно е да си „в прекалено добра форма“, за да забременееш. „Разбира се, нищо в излишък не е добро – дори упражненията“, казва тя.


6. Приемът на противозачатъчни хапчета не оказва влияние върху бъдещата ви фертилност.

Приемът на противозачатъчни хапчета ще предотврати бременността, тъй като е контрацептив.

„Въпреки това, след спиране на хапчетата, фактът, че сте ги приемали, не трябва да оказва влияние върху бъдещата фертилност“, уверява д-р Коу. „Проучванията показват, че при спиране на противозачатъчните, процентът на бременност през следващата година е същият както при жените, които никога не са приемали хапчета, независимо от продължителността на употребата.“


Това означава, че в момента, в който спрете приемът на хапчетата, контрацептивните им ефекти ще изчезнат и способността ви да забременеете ще се върне към нормалното.


7. Определени сексуални пози увеличават шансовете ви за зачеване.

„Позиции, които предполагат отделяне на спермата по-близо до шийката на матката като „мисионерска“ или „кучешка“, теоретично ще увеличат шансовете за бременност“, казва д-р Коу. „Лягането по гръб след полов акт също увеличава задържането на сперматозоидите.

Въпреки това, каквато и позиция да изберете, уверете се, че е приятна, добавя тя. Вашата цел по време на полов акт е да изпитате удоволствие, а не да усещате напрежението от зачеването, което може да доведе до допълнителен стрес и тревожност и да се отрази неблагоприятно върху усилията ви за създаване на бебе.


8. Фертилността ви трае едва няколко дни в месеца.

Овулацията обикновено настъпва около две седмици преди началото на следващия цикъл. Фертилният прозорец на жената, който започва един до два дни преди овулацията, завършва ден след овулацията (и трае общо около четири дни). „Въпреки това сперматозоидите могат да оцелеят в тялото за около три до пет дни“, обяснява д-р Коу.

За да увеличите шансовете си за бременност, тя препоръчва да правите секс няколко дни преди овулацията (включително в деня на овулацията), за да се гарантира наличието на сперма. Това е така, защото може да е трудно да се предвиди или да се разбере точният ден на овулацията.


Ако изчисляването на фертилния ви прозорец се окаже твърде стресиращо, съсредоточете се върху редовен полов акт около два до три пъти седмично. „Това всъщност ви осигурява най-висок шанс за забременяване“, отбелязва д-р Коу.


9. Обмислете установяване на своята фертилност чрез скрининг тестове.

„Няколко неща са необходими за успешна бременност: здрави сперматозоиди, овулация, незапушени маточни тръби (за да позволят на спермата и яйцеклетката да се срещнат и оплодят) и нормална кухина на матката (където бебето трябва да се имплантира и расте)“, отбелязва д-р Коу.

Скрининговите тестове, които правите, трябва да включват:

  • Кръвни тестове за проверка на яйчниковия ви резерв (известен като Анти-мюлеров хормон (AMH) и статус на овулация).

  • Ултразвуков преглед на матката и яйчниците.

  • Тест за хистеросалпингография (HSG) за проверка на формата на матката и наличието на блокиране на фалопиевите тръби.

  • Брой сперматозоиди при мъжа.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page