top of page

Защо да практикувате йога с детето си?

Йога е начин да тренираме, съчетавайки всички аспекти на нашата природа – тяло, ум и дух. Тя е път към вътрешна хармония. С всеки изминал ден практикуването ѝ става все по-популярно в училищната среда. Включва основно упражнения по разтягане и осъзнаване, което носи баланс във връзката между ума и тялото.


Има много полезни причини да практикувате йога. Чрез древните асани децата се учат как да спортуват, да се концентрират по-добре, развиват по-добра увереност и самочувствие.


Ежедневното практикуване подобрява дишането, възпитава и подобрява физическата стойка на подрастващите.


1. Подобрява гъвкавостта

Децата се научават да разтягат и използват мускулите си по нови и необичайни начини, което подобрява физическата им сила. Независимо дали са изправени, седнали или легнали, всяка поза ангажира различни мускулни групи, благодарение на което практикуващите имат осъзнато усещане за тялото си и как то функционира.


2. Подобрява баланса и координацията.

Балансът е основният елемент в Йога. Балансиращите пози помагат на децата да подобрят умствената си осъзнатост и стабилността на тялото.


3. Засилва фокуса и концентрацията.

Йога практиките насърчават децата да изчистят съзнанието си и да се фокусират върху самото полагане на усилия. Задържането в поза за известно време и постигането на баланс спомага да се съсредоточат в училище и в резултат получават по-добри оценки.


4. Повишава самочувствието и увереността.

Практикуването на йога повишава увереността на малчуганите , които се учат експериментирайки.

Наша отговорност е да развием чувството им за принадлежност към света и да допринесем за едно по-добро бъдещо общество, в което да живеят.

5. Засилва връзката между ума и тялото.

Децата се научават как да използват телата си, за да укротят ума си и да се чувстват спокойни. Докато се изпълняват йога асани, е нужна концентрация едновремено върху тялото и съзнанието. Трябва да се обърне внимание на всяко движение и как то се съчетава с дишането.


6. Възпитава дисциплина и намалява импулсивността.

Практикуването на йога води до по-спокойна атмосфера в класната стая, тъй като дава физическата възможност на учениците да изразят себе си. Осъвършенстването на позите учи на дисциплина. Още една страхотна причина да практикувате йога.


7. Повишава емоционалната интелигентност.

Подготвя децата да живеят в настоящия момент, показва им как да задържат мирно състояние на ума и осъвършенства емоционалната им интелигентност.


8. Подобрява социалните взаимоотношения

Йога като цяло е индивидуален спорт, но съвместните уроци и споделянето на опит ни помага да изградим по-добри отношения в рамките на обществото.


9.Подобрява съня

Когато сме под стрес, телата ни са напрегнати, а съзнанието ни превъзбудено. Децата също могат да се сблъскат с тази ситуация. Йога практиката помага да намалим тревожността чрез дишане и упражнения за успокояване на ума и нервната система. Това е една от най- добрите причини да практикувате йога.


Източник: https://gcpawards.com/ | Превел: E.П.

Последни публикации

Виж всички
bottom of page