top of page

Как да разберете дали се справяте успешно с кърменето?

За неосведомените майки и нови родители кърменето може да изглежда много лесно – в края на краищата, новородените притежават естествен рефлекс, който им помага да открият гърдите ви и да се прикрепят към тях. Всичко, което трябва да направите, е да поставите малкото човече на гърдата си и да изчакате магията да се случи, нали?


Не съвсем. Ефективното кърмене е и изкуство, и наука. Необходимо е да заемете удобна поза за кърмене, да усъвършенствате идеалния захват и да се уверите, че самите вие се храните правилно и пиете достатъчно течности.

Дори и да се погрижите за основните аспекти, вашето новородено може да страда от физиологични проблеми като къса юздичка на езика, заешка устна или цепнато небце, което може да затрудни ефективното му хранене от гърдата.


И за да стане още по-сложно, за разлика от храненето с шише, няма да сте наясно за точното количество мляко, което поема вашето бебе при всяко кърмене. Не се страхувайте, Ло Лий Лиан, координаторът на ParentCraft в болница Mount Elizabeth, и Фони Ло, клиничен помощник-директор и консултант по кърмене в Thomson Medical, посочват признаците на успешното кърмене, за които трябва да се огледате.


1) Ще почувствате подръпване на гърдите. Вероятно ще забележите също, че гърдите ви се движат, докато бебето суче, отбелязва Лох. Освен това не трябва да изпитвате никаква болка или дискомфорт, докато малчо се храни.

2) Ще почувствате гърдите си по-леки. Преди хранене ще усещате гърдите си доста тежки и докато бебето ви суче, ще почувствате как стават по-леки и се изпразват.

3) Ще изпитате рефлекса на отпускане. Ще отнеме около 10 дни на тялото ви да започне редовно да произвежда мляко. След стабилизиране на количеството може да изпитате рефлекса на отпускане – неволна телесна реакция, която кара млякото да тече свободно от гърдата. Ло посочва, че някои жени може да усетят изтичане на мляко от гърдите си, когато бебето им започне да плаче. Тази рефлексна реакция може да ви се случи само след стабилизиране на количеството мляко.

4) Ще се наложи да храните бебето си почти денонощно. Лох обяснява, че докато кърмите бебето си, ще го правите на всеки два до три часа през целия ден. Когато навърши 18 месеца или повече, необходимостта от кърмене ще намалее до около три пъти на ден.

5) Наместили сте бебето си в оптимална позиция за хранене. Овладяването на най-добрата позиция за кърмене ще гарантира, че бебето ви няма да има проблеми с храненето. Уверете се, че устните на бебето ви образуват добро уплътнение около гърдите ви. Ло подчертава, че коремът на детето трябва да е разположен в една линия с гърдите ви. Брадичката на бебето трябва също да докосва гърдата ви и колкото може по-голяма част от ареолата да се изтегля в устата му, заявява Лох.

6) Бебето изглежда спокойно, докато се храни. Ло обяснява, че ръцете на вашето бебе трябва бъдат отпуснати, както и тялото и стойката му. Отворените му длани ще почиват върху гърдите ви, докато се храни.

7) Устата на бебето трябва да е с кръгла форма, а не куха или хлътнала. Докато вашето бебче суче, бузите му трябва да изглеждат надути, а устните да са застанали във формата на „О“.

8) Изглежда бдително и активно, докато е будно. Устните и кожата му не са сухи, и самото то лесно се успокоява. Фонтанелите му (меките места или пролуките в горната част и в задната част на главата) не трябва да изглеждат хлътнали.

9) Можете да чуете как детето ви преглъща. Ушните миди на вашето бебе ще се мърдат, докато се храни.

10) Ще има доволно изражение на лицето си. Ло казва: „Понякога имат мляко около устата си, но няма и да си направят труда дори да го оближат.“

11) Ще сменяте много пелени всеки ден. В първия ден от живота на вашето бебе е възможно да смените пелените му поне веднъж, два пъти на втория ден и три пъти на третия ден, казва Ло. Урината им трябва да е бледожълта на цвят. След четвъртия ден може да са ви нужни от шест до осем пелени дневно, докато навършат около 6 седмици. Лох посочва, че след това можете да очвате да сменяте около пет до шест пелени всеки ден.


12) Изпражненията на вашето дете ще изглеждат жълтеникави и течни. Лох добавя: „Ако бебето се храни правилно, консистенцията на изпражненията ще се разреди и цветът бавно ще се промени на зелено, кафяво и след това на жълто. Изпражненията им ще бъдат течни, особено след като потока на кърмата и кърменето са постоянни.

13) Телесното тегло на бебето ще се увеличава постепенно. През първите седем до десет дни от живота си, вашето бебе ще изгуби тегло. Ло обяснява: „Бебето ще отделя много изпражнения, а също така ще загуби и малко водно тегло, докато преминава от утробата във въздушна среда.“ След това теглото му ще се увеличава с от 20 до 30 грама на ден. До края на първия си месец бебето ще качи цял килограм.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page