top of page

8 начина да поставите себе си на първо място като родител.

Често Вашите собствени приоритети не са на първо място в списъка със задачи. Но тези малки и леки за изпълнение подобрения в начина на живот ще ви донесат ползи за години напред.


1. Давайте смело, тренирайте само наполовина

Не е нужно да се ангажирате с едночасова тренировка всеки път, щом решите да спортувате. Проучвания показват, че дори малки количества двигателна активност допринасят за вашето здраве. Изследователи от Pennington Biomedical Research Center помолили група от близо 500 жени, някои от които спортували, а други не, да участват в проучване и открили, че тези, които спортували най-малко, все пак имали значителни подобрения във физическата форма.


Макар 30 минути ходене на ден поне 5 дни в седмицата да е идеалният вариант, дори 15 минути на ден е по-добро от нищо. Друго проучване открило, че 2 минути движение на всеки 60 минути седене в добавка към обичайните ви упражнения, може да увеличи продължителността на живота ви.


2. Почиствайте зъбите с конец, за да поддържате чистота и свежест.

Нали знаете онова чувство за супер-чистота „Точно се връщам от зъболекар”? Бихте могли да го усещате всеки ден. Ако смятате ползването на конец за поредното досадно занимание, започнете да мислите за него като за част от грижата за зъбите. Така или иначе ще миете зъби, почистването с конец може да е завършек на процедурата.


Това прибавя само още две минути към рутината ви и помага за разграждането на плаката и останалите частици от обяда, които не виждате, обяснява консултантът на списание Parents Лезли Лавийн Хюрвел, дентален лекар, майка на 5 деца и педиатричен зъболекар в Нюарк, Ню Джърси. Старайте се да чистите зъбите с конец веднъж на ден и наистина да го правите както трябва: поставете конеца между зъба и венеца, след което движете по дъвкателната повърхност на зъба, препоръчва д-р Лавийн Харвел.


3. Нанасяйте слънцезащитен крем на ушите си през цялата година

Докато слагате крем на лицето си за деня, мацнете малко и на ушите си. Между 5 и 10% от кожният рак се развива върху ушите според Проучвания за рака, Великобротания. Нанасяйте защита върху всички открити части на ухото: отгоре, острани, отдолу и отзад, съветва д-р Аликс Росен, асистент-професор по дерматология в Здравния отдел на Университета на Маями. Тя препоръчва да помолим за съдействие, ако някой е с нас или да използваме огледало, за да сме сигурни, че целите ни уши са покрити с крем. За да сте супер-защитени, обмислете също и носенето на широкопола шапка.


4. Стимулирайте спокойствието си с ежегоден медицински преглед

Ако сте отложили прегледа тази година или като цяло сте нервни при посещения при доктор, споделете тези опасения с вашия лекар. "Бихте могли да кажете: „Член на семейството получи лоши новини, свързани със здравето му, когато беше на моята възраст, за това и аз се притеснявам за собственото си здраве сега.”, казва консултантът на списание Parents д-р Марта Перез, асистент-професор по акушерство и гинекология и служител в Училище по медицина към Вашингтонски Университет в Сейнт Луис. „Полезно ни е да знаем, кое ви тревожи.”


Въпреки страховете ви, по-малко стресиращо е да знаете, че здравето ви е наред, а и е много вероятно то действително да е съвсем наред, уверява консултантът на Parents д-р Тамика Аугусте, председател на катедрата по акушерство и гинекология към MedStar Washington Hospital Center във Вашингтон, окръг Колумбия. Медицинският преглед е и най-добрият начин да се уверите, че вашите скрийнинги са актуални и да проверите биометричните си показатели като тегло, кръвно налягане, холестерол и A1C (или средни нива на глюкоза в кръвта).


5. Изберете си нова възглавница – ще се учидите каква полза може да има това за вашия сън

Добрият нощен сън е като Свещен граал за родители, а и също може да понижи риска от развитие на диабет, депресия, наднормено тегло и високо кръвно налягане. За да подобрите съня си, обновете възглавницата си, съветва експертът по съня и психолог д-р Майкъл Брюс. Възглавниците обичайно губят свойството си да крепят главата и тялото след 12 до 18 месеца. Ако не знаете колко е стара възглавницата ви, сгънете я на две и изкарайте въздуха от нея. Ако не възвърне формата си, помислете за нова. А за да поддържате вашата възглавница в добро състояние, слагайте я за пране (поне веднъж месечно), за да се отървете от акари, мъртви кожни клетки и плесен.


6. Заредете кутията с лекарства, за да сте спокойни

Представете си следното: Отваряте шкафчето в банята и виждате шишенцата с лекарства и марлите грижливо подредени в кошници, точно като по списанията. Никой не иска да се разболява, но зареждането и подреждането на основни медикаменти ще ви подсигури, ако някой от семейството хване настинка или стомашен вирус. Когато ви остане време, проверете тези основни запаси и купете липсващите следващия път, когато сте в магазина: термометър, лекарства без рецепта като температуропонижаващи лекарства, болкоуспокояващи, спрейове за запушен нос, медикаменти против диария, антибиотични мазила и антихистамини; лекарства за гърло, кърпички, бинтове, марли и пинсети.


7. Освободете се от вашето устройство – може дори да намалите тревожността си

Телефонът, приятел или враг: С него поддържате връзка с околните, позволява ви да работите отвсякъде и помага да правите милиони сладки снимки на децата ви. Но проучвания показват, че натрапчивото проверяване на телефона може да нанесе големи вреди на вашата стойка, продуктивност, способност за концентрация и взаимоотношения с близките. За да намалите непрестанното поглеждане към телефона, изключете всички известия, казва д-р Лари Росен, психолог и автор на „Разсеяният ум”. „Тези известия- нова молба за приятелство, пост в социалните мрежи-създават измамно усещане за спешност, което може да подклажда състояние на тревожност,” казва той.


В настройките на всяко приложение маркирайте изключване на тези изкачащи съобщения и аларми. Ъпдейтите и новите постове пак ще си бъдат там, когато решите да им отделите внимание.


8. Преразгледайте отношение си към плодовете и зеленчуците: Вкусни са и полезни за вас

С всяка допълнителна порция плодове или зеленчуци на ден бихте могли да понижите риска от сърдечни болести с 4%, според проучване, публикувано в British Medical Journal. А ако са ви омръзнали ябълките и бейби-морковите, променете играта. „Наскоро открих любовта си към смутитата, които са страхотен начин да си набавим големи количества плодове и зеленчуци,” споделя консултантът в Parents д-р Далини Сото, нутриционист във Филаделфия. "И съм направо обсебена от всичко с подправката за гевречета – винаги я добавям към печени или сотирани зеленчуци.” Запасете се със замразена продукция, за да имате винаги под ръка плодове и зеленчуци, и не подценявайте вкусотията на плодовия десерт. „Моето семейство обожава горски плодове с бита сметана.” отбелязва д-р Сото.


Последни публикации

Виж всички
bottom of page